bugün

balta

Ağız ve sap olmak üzere iki kısımdan oluşan marangoz aleti. Ağzı kavisli olanlar makbuldür. Balta ağzı dövüldükten sonra sırasıyla 880-820-780 ve 720 derecelerde kendi halinde soğutularak çelik moleküllerinin stresi alınır. Bu sayede kırılganlığı azaltılmış olur. Sap olarak meşe, gürgen, kayın, dut gibi ağaçlardan işleneni makbuldür. Hele ki bir de kızılcıktan sap takılmışsa o sap ömürlüktür.

Balta kullanılırken baskın olan el altta zayıf olan el üstte tutulur. Eğer bir odun dikey yarılacaksa merkezle kenar arasındaki yarıçap çizgisine, yatay kesilecekse sağdan ve soldan birbirini kesen 45 derecelik açılarla vurulur. Büyük kütükleri yarmak veya kalın gövdeli ağaçları kesmek için tahta veya metal çiviler kullanılır.

Balta uzun süre kullanılmayacaksa ağzı paslanmaması için gres yağına bulanır. Paslanan çeliğin suyu kaçar ve sertliği kaybolur.

Balta ne kadar keskin olursa olsun budağa veya metal çivilere vurulmamalıdır. Kayıp ciddi ortopedik yaralanmalara sebep olabilir.

Baltalar kol gücüyle çevrilen biley çarklarında ıslak olarak bilenir. Yüksek devirli sanayi tipi biley taşları baltanın ağzını ısıtarak sertliğini bozar.