bugün

sensate focus

Cinsel terapide sıkça kullanılan yöntemlerden biridir, üç aşamalıdır: birinci aşamada genital alanlara dokunulmaz, ikinci aşamada genital ve genital dışı alanlara dengeli bir dağılımla dokunulur, üçüncü aşama genital odaklıdır.

cinsel bozukluklara sahip olan hastalarda görülen ilk eksik kendi vücutlarını ve partnerlerinin vücutlarını tanımamalarıdır. Öyle ki çoğu erkeğin ve kadının kafasında erojen bölge denildiğinde beliren ilk yer klitoristir. Bu elbette oldukça yaygın bir yanlış, zira klitoris tıpkı penis başı gibi sinir yoğunluğundan ötürü oldukça hassas bir noktadır. Bu yüzden hiçbir kadın, bilhassa vajinismus/istek bozukluğu olanlar, cinsel ilişkiye başlarken klitorise odaklanılmasından hoşlanmaz, kendilerini direkt olarak cinsel ilişkiye kapatırlar.

Sensate focus'ta mühim olan haz bölgelerini keşfederken kişinin uyarım bölgelerine odaklanması ve uyarımı duyumsamasıdır. Seksofonksiyonel terapinin kurucusu Francois carufel bir seminerinde şu uygulamayı yaptırmıştı: ayaklarınızı zemine koyup oturun ve gözlerini kapatın. Yalnızca ayaklarınıza odaklanın ve bir noktadan sonra zemini, ayaklarınızın karıncalandığını hissedeceksiniz. Bu minik uygulama cinsel terapinin ve bu tekniğin temelini oluşturuyor, mühim olan haz bölgesini bilmek ardından da tüm duyularınızı oraya yönlendirip hazzı duyumsamaktır.

Singer kaplan orgazm bozukluğu için cinsel ilişki esnasında elleri kenetleyip ellere odaklanmanın işe yarayacağını söylüyordu ; Bu odağı değiştirme uygulaması , sensate focus' Taki teknikle aynı amaca dayanmıyor. Sensate focus' ta amaç odaklanmaktan ziyade duyumsamaktır.

Cinsel bozuklukların temelinde insanların vücutlarını tanımamaları ve duyularını doğru yönlendirememeleri yatıyor ne yazık ki. Sensate focus tekniği haz bölgelerini öğretmekle birlikte hazzı duyumsamayı ve yönlendirmeyi, aynı zamanda partnerler arası iletişimi geliştirerek partneri yönlendirmeyi öğretmeyi; Tüm bedenin haz bölgesi olabileceğini öğrenerek orgazm baskısından kurtulup sürecin keyfine varmayı sağlıyor.