bugün

faiz neden haramdır

Yazar diyor ki: '' iktisat okumuş biri için kuran'ı ilahi bir kitap olmadığını anlamaya faiz yasağı tek başına yeterli sebeptir.''
iyi ki bu tarz başlıklar açılıyor böylelikle doğru diye bilinen bir yanlışı daha izah edebiliriz.

Bakara 275. Rum 39. Al-i imran 130. ve nisa 160.161. Ayetleri inceleyin. Göreceksiniz ki ayetlerde geçen kelime riba'dır.
Faiz kelimesi de kuranda geçer tevbe 20. ayet bir örnektir ve kelime anlamı ''kurtuluşa ermek, kazanç'' demektir. Düşünün kurtuluşa ermek yasak kılınmış olabilir mi? Yani gördüğünüz gibi yasak kılınan faiz değil riba'dır. Peki riba nasıl olur? Riba haksız yere alınan ve borcu ödeyecek olana zarardan başka bir getirisi olmayan ekleme'dir. borç olarak alınan ne ise, onun ödenmesi sırasında anlaşma olmadan gecikti diye sürekli bir ekleme olursa işte yasak olan budur. Yoksa kişiler veya kurumlar anlaşarak borç para, altın vs. alıp işletme, vadesinde ödeme, kur farkını verme gibi durumlar riba değildir çünkü alacaklı olan da ödeyecek olanda bir kâr etme amaçlı ve özellikle karşılıklı anlaşarak bir işe kalkışmışlardır. Kâr eder etmez orası bilinemez tabii.

Riba ayetleri ile kuran'ın ilahı bir kaynak olmadığı tezi yanlıştır, islam ve kuran yetersiz filan değildir yeter ki doğru dürüst araştırılsın ve araştıranlara saygı duyulsun, ben isteyene istediği konu da kuran'ın ilahı bir kaynak olduğunu elimden geldiğince anlatmaya çalışırım sadece samimi olunsun.