jose mourinho

modern real madrid'i inşa eden adam.

kendisi real madrid'in başına gelmeden önce real madrid, en son şampiyonlar ligi kupasını 2002 yılında kazanmış, üstelik son 6 yılda şampiyonlar ligi'nde gelebildiği en üst nokta son 16 turu olan, en çok şampiyonlar ligi kazanmış takım (9) ünvanına sahip olmasına rağmen çöküş dönemine girmiş, hiçbir takımın kendisiyle eşleşmekten korkmadığı, kendisi takımın başına gelmeden hemen önceki sezon kral kupası'nda alcorcon gibi bir 3.lig takımından 4 gol yiyerek 4.turda elenmiş, zayıf bir takımdı.

üstelik barcelona gibi 2009 yılında 6 kupayı birden kazanıp altın çağına giren, tarihin en güçlü takımı gibi söylentilerle konuşulan, gelmiş geçmiş en dominant takımlardan biri olan bir rakibi vardı. bir çok kişi o takımın yenilmez bir takım olduğunu ve uzun yıllar zirveden düşmeyeceğini söylüyordu.

mourinho geldikten sonra real madrid'in başarıları;

2010/2011 sezonu;

ispanya kral kupası (barcelona'yı yenerek kazandı)

la liga 2.liği

şampiyonlar ligi'nde yarı final (2003/2004 sezonundan sonra real madrid ilk defa yarı final seviyesi görmüştür)

2011/2012 sezonu;

la liga'da 38 hafta sonu 121 gol atarak (la liga gol rekoru) ve 100 puan toplayarak (la liga puan rekoru) rekorlarla dolu bir şampiyonluk kazanmak (real madrid'in 2007/2008 sezonundan sonra ilk lig şampiyonluğu)

şampiyonlar ligi yarı final (kendi evinde bayern maçında turu geçmeyi haketmelerine rağmen dramatik penaltı atışları sonucu kaybedilen maç)

2012/2013 sezonu;

la liga 2.liği

ispanya süper kupası şampiyonluğu (barcelona'yı yenerek kazandı)

şampiyonlar ligi yarı final (real'in ilk maçı dortmund'a karşı deplasmanda 4-1 kaybetmesine rağmen, rövanşta 88.dakikada skoru 2-0'a getirdiği, kalan dakikalarda çok net bir pozisyon kaçırıp yine son dakikalarda elendiği maç)

bunlarla birlikte kendisi, real'i yıllar sonra yeniden korkulan, tehlikeli, güçlü bir takım haline getirmiş, takıma kazanma ruhunu aşılamıştır. kendisi döneminde real madrid, yıllar sonra yeniden ait olduğu seviyelere geri dönmüş, şampiyonlar ligi'nde yarı finallerden, şampiyonluklardan düşmemeye başlamıştır.

ayrıca;

ramos'u tamamen stopere monte eden ilk teknik direktör olmuş, luka modric'i tottenham'dan, raphael varane'ı ise fransa 2.liginden transfer etmiş, ve günümüz real madrid'inin temellerini atmıştır.

kendisinden sonra gelen carlo ancelotti, mourinho'nun mevcut düzenini fazla değiştirmeden birkaç ekleme yaparak real madrid'in 10.şampiyonlar ligi zaferini elde etmiştir.

ve sonrasında ise, real madrid artık ait olduğu seviyeye, dünyanın zirvesine yeniden geçmiş, sahip olduğu şampiyonlar ligi kupalarının yanına 3 tane daha eklemiştir. ilk olarak mourinho'nun kullandığı sergio ramos-raphael varane stoper tandemiyle birlikte zinedine zidane, 3 kere üst üste şampiyonlar ligi kupası zaferini elde etmeyi başarmış, real madrid'in toplam şampiyonlar ligi kupası sayısını 13'e çıkarmış, mourinho'nun kadroya kattığı luka modric ise ballon-dor ödülünü elde etmiştir.

kısacası günümüz real madrid'inin çok şey borçlu olduğu adamdır kendisi. ki real madrid taraftarlarının çoğu da aynı şeyi düşünmektedir.