bugün

hac ibadetinin çok mantıksız olması

Kabe'de Pagan Ritüelleri
Muhammed Mekke'ye döndüğünde ilk iş kabedeki putları ortadan kaldırıp öğretilerine sembolik engelleri yok etmişti.

Kabe müslümanların kitapları Kur'anda bahsedildiği üzere ibrahim'e değil daha geç döneme M.Ö 8. yüzyıla tarihlenmekte (kabe'den ilk defa söz eden tarihçi romalı diodorus m.ö 60). ibrahim'in bu yapıyı inşaa ettiği iddiasına yalnız kur'anda denk geliniyor; bu kabile bağları güçlü, atalarıyla övünmeyi seven arapların zihinlerine ibrahim, muhammed ilişkisinin oturmasını kolaylaştırıyor olmalı (ismail ibrahim'in oğlu tabi araplar ismail'in soyundan, kabe sorumluluğu muhammed'in atalarında).

Babil'deki gibi güneşi sembolize eden diğer tapınaklardan olduğundan bulunduğu coğrafyada tek değildi bu küp biçmindeki yapı. Buradaki 360 put günleri, müslümanların yaptıkları gibi etrafında yedi defa dönmek gezegenleri temsil ediyordu (eski takvim).

Bugün islami kaynakların açıklamaları yedi defa dönme olayını Muhammed öyle yapıyordudan (sünnet) öteye geçmiyor, yani bir bakıma yılda üç milyona yakın hacı burada neden döktükleri sorusuna net cevap veremiyor. Günümüzde hacıların dokunmak, öpmek için birbirlerini ezdikleri taşların yanı sıra eskiden Arabistan'daki diğer Kabe modeli yapılarında haceri- i esved (kara taş) benzeri kutsal olduklarına inanılan taşları var (kırmızı taş, beyaz taş).

islam öncesi Pagan Araplar, Müslümanlar gibi Kabe'nin kirli elbiselerle tavaf edilmemesi gerektiğini düşündüklerinden buranın etrafında çıplak veya yarı çıplak dönüyorlardı. Vücudun belli kısmının açık bırakılması o dönemde güneş tanrıçasına adanmışlık anlamına da geliyordu (güneş tanrıçası meşhur al- ilah ile evli). Putperest Araplar hac zamanında kurban kesiyor, şeytan taşlıyor, adak adıyorlardı. Kimileri ibadet ederken ellerini yana açıp, göbek altında birleştiriyorlardı, bu tip kabartma ve heykelciklere denk geliniyor. (Muhammed ile başlayıp günümüze kadar devam eden heykel düşmanlığı ne yazık ki birçok eserin müzelerde parçalanmasına ve tahrip edilmesine neden olmuştur.).