bugün

boğazlıyan kaymakamı kemal bey

vatan haini vahdettin tarafından idam ettirilen şehidimiz.
bugün şehadete yürüyerek ölümsüz oluşunun 101. yıldönümüdür.

asıl adı mehmed kemal olan kaymakamımız, aliye divan-ı harb-i örfi adlı mahkemede yargılanmış, hakkındaki iddianameyi işgal kuvvetleri hazırlamış, hakkında tek bir sağlam delil bulunmamasına ve iddiaların tamamını reddetmesine rağmen bu şerefsiz mahkeme tarafından idama mahkum edilmiş, idam kararı hain vahdettin tarafından derhal hiç bekletilmeden onaylanmış ardından bir diğer hain köpek olan şeyhülislam mustafa sabri efendi tarafından idamın fetvası verilmiş ve 10 nisan 1919 tarihinde halkın gözyaşları arasında beyazıt meydanında idamı infaz edilmiştir.

boğazlıyan kaymakamı kemal bey'in idam edilerek şehadete yürümesi işgale karşı halkın içinde yanmakta olan kurtuluş ve milli mücadele ateşini körükleyen olaylardan biridir.

ulu önder mareşal gazi mustafa kemal atatürk'ün 19 mayıs 1919'da samsun'a çıkarak milli mücadeleyi başlatmasını öne çeken bir olaydır bu idam.
boğazlıyan kaymakamı'nın idamı sonrası kurtuluş planları yapan mustafa kemal paşa ve arkadaşları, bundan sonra daha fazla beklemenin vatana ihanet ile eşdeğer olacağı düşüncesi ile milli mücadeleye başlama planlarına hız vermişlerdir.

iş bu sebepten dolayı boğazlıyan kaymakamı kemal bey bir milli mücadele kahramanı olarak kabul edilir ve ailesine mustafa kemal atatürk'ün emri ile sahip çıkılır.
görsel

fertler ölür, türk milleti yaşar...
ruhu şad olsun...