yedek subay sinavina girecek adaylara oneriler

gün itibariyle narlidere istihkam okulunda sınava girmiş biri olarak daha mülakata girmemiş olanlara nasıl bir gün geçireceklerini biraz anlatalım.

sabah erken gitmenizde yarar var, 5.30-6.00 civarı orada olup nöbetçi askerlerden sıra numarası alırsanız muhtelemen en erken işlemlerini bitirecek olan grupta yer alırsınız(ben sabah 7 gibi oradaydım ve 662 numarayı aldım, her grup elli kişiden oluştuğu için 14. gruptaydım). arabası ile gitme imkanı olanlar, arabaları ile daha erken orada olma avantajına sahip olurlar. araba park etmek için oldukça geniş bir otopark var, park sorunu olmaz. ilk 3 grup saat 7.30 gibi nizamiyeden içeri alınıp tepedeki binalara doğru yol aldılar. memurların işbaşı yapması ile işlemlerini hemen bitirip 1 saatlik sürecek sınavlarına başladılar. daha sonra da kalan yarım saat içinde izin belgelerini doldurup işlemlerini bitirmişlerdir. yani işlemler ve sınav, hepsi en fazla 2-2.5 saat sürüyor aslında.

peki ilk 3 gruba sıra numarası alamayanlara ne oluyor?
hah, işte onlar saatlerce boşu boşuna bekleyen; grup numarası büyüdükçe bekleme süresi artan talihsiz vatan evlatları...

14. grupta olduğum için saat 9.30 gibi nizamiye kapısından içeri girdik. cep telefonları ve elektronik cihazlar kapıda emanete alındı ve üstümüz arandıktan sonra tekrar kaldırımda beşerli sıraya girdik. ilk önce beklememiz için bizi misafir kantinine yönlendirdiler. burada yaklaşık 40 dakika ihtiyac molası verdikten sonra, grup tekrar toplanıp beşerli sıra halinde ortada toplandık. ne yapılması gerektiğini pek bilmeyen bir onbaşıyı başımıza verdiler ve işlemlerimizin yapılacağı tepedeki spor salonuna dogru yol aldık. spor salonunun önünde 1 saatten fazla bekledikten sonra bizi içeri aldılar. önümüzdeki grupların işlerinin bitmesini beklerken saat 12.30 oldu ve öğle arası verildi. öğle arası bittiğinde saat 13.30'du ve daha hiçbir işlem yapmadık, dosyalarımızı bile açmadık... öğle arasında beklerken paralı olmak üzere tost, meyve suyu, çay gibi gıdaların yanında ücretsiz olarak da kumanya veriliyor.

saat 14.00 gibi ilk işlemlerimiz yapıldı ve bir sonraki işlemlerde sık kullanacağımız aday numaralarımızı aldık(nereye düştüğünü bu aday numarası sayesinde öğreniyorsun, ezberlemek iyidir). daha sonra aynı onbaşı eşliğinde sınav salonlarına yerleştirildik. sınav 50 soru ve 1 saat, matematik ve türkçe'den oluşuyor fakat sorular karışık olduğu için kaç matematik, kaç türkçe sorusu vardı saymadım. sınav bittikten sonra son işlemler yapılmak üzere farklı bir salona götürüldük. burada izin kağıtlarımızı falan doldurduktan sonra evraklarımızı ağzı kapalı yeni bir zarfın içine koyup bize geri verdiler(zarf gidiceğiniz birliğe verilecek). bu işlemlerden sonra tekrar nizamiye kapısına indik ve emanetlerimizi alıp işimizi bitirdik(saat 16.45).

son olarak;

- erken gitmekte fayda var, oraya varır varmaz hemen sıra numarası alın.

- sabırlı olun.

- yanınızda mutlaka nüfüs cüzdanı, siyah pilot/tükenmez kalem, kurşun kalem ve silgi bulunsun. her olasılığa karşılık kraker, bisküvi ve su götürün. (askerlik şubesinden verilen dosyayı sakın unutmayın bir yerde)

- işlemlerinizi dikkatli fakat seri bir şekilde yapmaya çalışın, beceremeyenlere yardımcı olun. bir kişinin bile gecikmesi diğer 49 kişinin de fazladan beklemesi demek.

- grubunuzdan haber vermeden bir yere ayrılmayın, ayrılanları uyarın. hem fazladan beklersiniz hem de sizden yaşça küçük askerlerin üstlerinden fırça yemesine sebep olursunuz.

- bir şey sormak isterseniz yetkili subay ya da astsubaylara sorun, çekinmeyin, zaten genelde iyi davranıyorlar.

- çıkarken aldığınız zarfı, izin belgesini falan iyi saklayın, gittiğiniz birliğe teslim edeceksiniz.

kolay gelsin, şimdiden herkese hayırlı teskereler...