bugün

herkes üniversite okumak zorunda değil

Kısmen Katıldığım başlık. Şöyle ki; herhangi bir meslek edinmek, salt para kazanmak anlamında okunacaksa günümüzde artık gerek olmadığını düşünüyorum.

Bir kaç ay önce Katıldığım bir Eğitim programında, özellikle bilişim ve teknoloji, endüstri sektöründe çok fazla ara eleman açığı olduğunu, gerçek anlamda eğitimli, teknik ve meslek lisesi mezunu teknisyen, tekniker bulmanın neredeyse imkansız olduğunu... üniversitelerin önlisans elektrik, makina, programlama, yazılım, donanım gibi teknik bölümlerinin bu teknik eğitimi böyle kısa bir sürede vermekte maalesef yetersiz kaldığını ve öğrenci için artık pek çok anlamda geç olduğunu... yöneticilerin bu yüzden pek çok mezunu teknik anlamda yetersiz oldukları için işe alamadıklarını uzun uzun dinledim. Ülkemiz işsizliğinin böyle de bir başka yüzü var ne yazıkki.

Teknisyen veya tekniker olarak Çalışan fen edebiyat fakültesi fizik, kimya mezunu tanıdıklarımı düşününce, Üstelik pek çoğunun atanıp öğretmen olsalar, ya da x fabrikaya mühendis olarak bile girseler alamayacakları ücretlere çalıştığını görünce insanın ülkemiz üniversitelerine olan bakış açısı değişiyor doğrusu.

Anladığım kadarıyla Aslında bu açık ülkemizde yıllardır varmış. Neredeyse Köy enstitüleri kapandığından beri... Bu açık döneminde bulgaristan'dan ve çevre ülkelerden göçlerle gelen teknik eğitimli ve donanımlı vatandaşlarımız ve onların birlikte çalıştıkları insanlara verdikleri eğitimlerle süspanse edilmiş yıllarca. Ne zamanki bu insanlar artık yavaş yavaş emekli oluyor, sözkonusu bir türlü "giderilemeyen" bu açık yine ortaya çıkıyor.

Yetenekli olduğu düşünülen Öğrenciler yenilenen bu liselere yönlendirilmeli ve üniversite okumak isteyip istemediklerine kendileri karar vermeli fikrimce.

Sscb dağıldığında da herkes üniversite mezunuydu. Üstelik bizim pek çok özel üniversitemizden çok daha iyi eğitimli mezundu bunların hepsi. Ama o diplomalar hiçbirini kurtaramadı. Bakan bir konuda haklı fikrimce.

Kimse senin fırtınalarla nasıl boğuştuğuna bakmıyor, gemiyi karaya getirip getirmediğinle ilgeniyor nihayetinde.