bugün

adalet

adalet yürürlükteki kanunlarla anlam kazanır. yasama yetkisi seçilmiş bir avuç insanın elindedir. bunlar erg sahipleridir.

Birçok şekilde adalet anlamını yitirir.
. . 1 ) yasalar topluma değil kişiye ya da bir guruba özgü çıkarılırsa. bu yüzden af kanunları her zaman adaletin katlidir. yasa koyucuların af yetkileri olmamalıdır. mutlaka af kanunlarının yasalaşması için referandum yapılmalıdır. sadece bir gurubun yararlanması için çıkarılıp kısa bir süre sonra değiştirilen yasalar olmuştur.
. . 2 ) uygulanması mümkün olmayan ya da pratikte bir değeri olmayan yasalar.
örnek olarak memur ataması için kpss sınav şartı getiren yasa. bu yasa görünürde çok adil bir yasadır. temel de liyakat esasının işlerliği için çıkarılmıştır. görev hakedenindir şeklinde özetlenir. sonra küçük bir ekleme gelir. adına mülakat denen saçma bir sistem. bir anda yasa özelliğini ve adaletini yitirir. anlam ve önemini kaybeder. kpss de en yüksek puanı da alsanız bir duayı bilmediğiniz için elenirsiniz. yüzlerce yıllık askeri okullar mülakat yüzünden içi boşaltılmış ve kapanmıştır. yasanın bu günkü şekli biz istediğimizi atarızdır.
. . adalet. kime göre önemli olmalıdır. yapanlara mı bize mi. gariban vatandaşın babasından kalan bir dairenin yüzde yirmisine el koyan yasa yapıcılar, ( en az üç ailenin bu yasa yüzünden babaları öldükten sonra bu vergiyi ödeyemeyip oturdukları evden olduklarını gözlerimle gördüm ) buna katşılık bir inşaat firmasının milyonlarca liralık vergi borcunu bir saniyede silebiliyorlar. adalet kime göre neye göre.
. . son söz. adalet için adil adam lazım. bugün söylediğini yarın tekzip eden değil. Adalet gerçekten teraziyse teraziyi ali şen kılıklı bakkalara vermeyeceksin.