bugün

grand theft auto iv

gerçekten de gta serisi içerisindeki en renksiz, en kasvetli en monoton oyun olmakla birlikte bu gibi eksikliklerini ikinci bir half life 2 etkisi yaratan devrim niteliğindeki eşsiz grafik ve fizik motoruyla kapatmıştır. Rockstar games'in renderware motorunu (2001'den 2007'ye kadar kullanmıştır) kullanmadığı ilk oyunudur. Bu oyunda rockstar games'in halen daha kullandığı RAGE motoru kullanılmıştır.

gta 4'de Araç sürüşü ve hasar dinamikleri günümüz gta klonu oyunlardan hatta zannımca gta 5'den dahi iyidir. Ancak rockstar games serinin bu oyununda grafik ve fizik motoruna o kadar odaklanmıştı ki oyun içerik olarak öksüz kaldı resmen. yan görevler, bonuslar diğer gta oyunlarına göre sönük kalıyordu. ayrıca kazanılan parayı silaha yatırmaktan başka bir seçeneğimiz yoktu. çünkü oyunda satın alınabilecek neredeyse hiçbir şey yoktu. Aynı zamanda optimizasyon özürlü bir oyundu ve gerçekten oyun tarihinde görülebilecek en rezalet konsol portlarından biriydi. (bu konuda resident evil 4'ün eline su dökemez o ayrı)

Ancak New york şehri o kadar güzel tasvir edilmiştir ki gezip görmeye ne gerek var gta 4 oynayayım yeterli dersek pek mübalağa etmiş olmayız. Bir de yukarıda bir arkadaşın bahsettiği gibi rockstar games bu oyunun kırılmaması için olağanüstü çabalar sarf etmiştir. 13-14 yaşındaki halimle bu oyuna crack yapana kadar canım çıkmıştı. Social club aktivasyonu isteyen Güçlü anti crack yazılımının yanı sıra Crack düzgün yapılsa bile oyuna anti crack korumasının kırıldığının anlaşıldığı an oynanış kalitesini berbat edecek gizli kodlar eklenmiş (kameranın sürekli sallanması, binilen aracın patlaması gibi) ve bu şekilde korsan oynanışın önüne geçilmek istenmişti. ancak yazılım sektöründe daima kötülerin kazandığı tekrar ispatlanmış ve oyun, oynanışa engel tüm unsurlar bertaraf edilecek şekilde biraz geç de olsa kırılabilmişti.

son olarak diğer serilere göre sönük kalan eksikliklerini yılına göre enfes fizik ve grafik motoruyla kapatmış olan, serinin yerine göre en iyi, yerine göre en kötü olan oyunu.