bugün

kim milyoner olmak ister deki bir milyonluk soru

Dün istiklal marşın'da 4 kelimeden hangisinin daha az geçtiği sorulmuştu. Soru anlamlı ve güzeldi ama bir milyonluk soru olacak kadar zor değildi.

20 yaşında ileri zeka olarak insanlara tanıtılan günde 3-5 kitap okuduğunu iddia eden, elbetteki muhakeme gücü yeterince gelişmemiş, aklen olgunlaşamamış, annesi ve akrabaları tarafından hep özel zekalı diye pohpohlanmış, hayatın manasına 20 yılda haiz olmuş, ezberci ve bizim toplumda pek bahsi geçmez sözlerle digerlerinden farklı olduğunu ıspatlamak istercesine yırtınan bir gencimize nasip oldu bu güzelim soru. Ve oldukça basitti.

28 yaşındayım. 9 yaşındayken on kıtasını anlamını filan öğretmeden korkutarak ezberletmişti öğretmenimiz. Yani üzerinden 19 yıl geçmesine rağmen, hemen hiç tekrar etmemiş olmama rağmen ve hiç de yüksek zekalı biri olmama rağmen, ayda bir zor kitap bitiren biri olmamama rağmen cevabı bulmam on dakikamı dahi almadı.

Çocuk daha on yıl evvel ezberlediği şeyi hatırlamıyor. Ve müthiş zeka. Tam bir saat sürdü cevabı bulması. Ve dedim ki, bu utanç dolu bir saatin sonunda hem kendini hem izleyici kıvrandırarak cevabı bulacağına çekilse daha iyiydi.

Nasıl ezberlemişse, kelimeleri de yanlış yanlış okudu deha çocuk. Vallahi annesi ve çocuk yerine utandım. Bu mu tıp fakültesi öğrencisi, bu mu felsefeye müptela genç, bu mu tarih hastası okuyucu, bu mu kitap kurdu, yüksek anlayış sahibi, bilge çocuk?

Çevresindeki insanlar çocukcağızı öve öve kendisini olmadığı ve olmasının da çok çok zor olduğu bir yerde görmesine neden olmuşlar. Neyse ki dün bu son soruda çocuk bayağı bir kızardı bozardı. Karizma dağıldı gitti, rol yerini korkuya ve heyecana bıraktı.

Gerçeğin perdesi açıldı ve çocuk çırılçıplak kaldı.

Bir milyona gelene kadar jokerlerini çok yerinde kullanmış olmalı. Okuyan araştıran biri olması nedeniyle de sorular da bildiği yerden denk gelmiş ve şansı da bir kaç yerde yaver gitmiş olmalı diye düşünüyorum. izlemedim açıp izleyeceğim.

Kimi görsem bugün bana çocuktan bahsetti. Rezilliğin dahi övgüye değer olduğu bir ülkede yaşadığımı gördüm yine. Seviye çok aşağılarda.