bugün

abdi ipekçi

robert koleji son sınıf öğrencilerinden biri, cinayetin ardından "doğu'nun başbuğu" olarak bilinen yılma durak'ın yanına gider ve anlatır...

(o dönemde abd istihbaratı, yabancı kolejlerde okuyan öğrencilerden bazılarını seçip, bunlara "koza" ünvanını vermektedir. bu gençler türkiye'nin içinde bulunduğu durumu değelendirirler, abd istihbaratına bilgiler verirler. okul bittiğinde de abd'ye götürülüp orada bir eğitim aldıktan sonra, türkiye cumhuriyeti yönetimi için "şerif" olarak tekrar ülkeye dönerler. işte bu genç de "koza"lardan biridir...)

abd'yi sevdiğini, müttefikimiz olarak gördüğünü fakat türkiye'yi daha çok sevdiğini söyler ve ekler;

"abdi ipekçi, cıa tarafından öldürüldü."

neden cia öldürsün, çıkarı nedir? sorusunu ise şöyle cevaplar bu genç:

"abdi ipekçi, o dönemin türkiye'sinde önemli bir şahıstır. türkiye'deki sol kesimler üzerinde ciddi bir ağırlığı vardır. iran şahı düşürüldükten sonra abd tarafından türkiye'ye yerleştirilmek istenir. şah'ın parası ve tüm varlığının türkiye'ye transfer edilmesi düşünülür. abd bu teklifi türk hükümetine götürür ve hükümet bunu kabul etmez. zaten zor durumda olunduğunu, sıkıntılar yaşandığını ve şah'ın türkiye'ye gelmesi durumunda türkiye'deki sol kesimin ayağa kalkacağını söyler. solu ikna edebilecek tek kişi de abdi ipekçi'dir. kendisine bu teklif götürülür fakat kabul etmez. iran şahı ise abd için çok önemlidir. abdi ipekçi, bu teklifi reddettiği için öldürülür.

yani, türkiye'deki abdi ipekçi cinayeti, cıa ile kgb arasınsa bir savaş konusudur."

bir yerde okumuştum bunu, olamaz mı? olabilir...