osman gazinin asıl adının ataman han olması

görsel

Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Çağdaş Yunan Dili Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Kayapınarın tespitleri:

“Osman Bey adına basılmış nümizmatik para ve Osmanlıca kayıtlı arşiv belgesi yok. Elimizde o döneme ait sadece Bizans kaynakları var ve bu kaynaklarda Osman değil, Ataman adı geçiyor. Ertuğrul Gazi’nin oğlu Ataman Bey’den sonra Orhan, Murat ve Yıldırım tahta çıkıyor. Tamamı etimolojik köken olarak Türkçe isimler. Ataman ve Yıldırım arasındaki dönemde Ak Sungur, Alp gibi Türkçe isimler sıkça karşımıza çıkıyor. Osman Bey’in adının Atman veya Ataman olduğu görüşüne daha yakın duruyorum. Atman veya Ataman Bey’in Hıristiyan olma ihtimali yok. Konar, göçer olduklarından Kıpçak izleri taşıdıklarından Orta Asya geleneklerini devam ettiriyorlar. Ancak Ataman Beyliği’nde Müslümanlık yüzeysel anlamda yaşanıyor.
ikinci padişah Orhan Bey’in oğlu Süleymanpaşa, Bolayır civarında öldüğünde atıyla birlikte gömülüyor. Bu bir Orta Asya geleneğidir. Süleymanpaşa’dan sonra atıyla gömülen kimse yok. Orhan Bey’den sonra Atamanlılar arasında Müslümanlık derinleşiyor. Çünkü Orhan Bey döneminde Bursa’da medrese kuruluyor. Kitabi islam devlette yavaş yavaş ağırlık kazanıyor. Atamanlılar Söğüt ve Domaniç’te şehirli değillerdi. Bursa ve iznik’in fethi ile şehirleşme başladı. Şehirleşme ile birlikte beraberinde eğitim ve medrese dönüşüm geldi. Ataman Bey’in çevresinde Bektaşi meşrepli, Abdal Musa, Geyikli Baba gibi figürler varken, 1. Murat’tan itibaren bu isimlerin yerini medreseliler almaya başladı. Medreselerin kurulması ile kitabi islam yani Sünnilik devletin resmi inancı haline geliyor. 1. Murat’tan itibaren sultanların etrafını sofular sarmaya başlıyor.”