bugün

marshall yardımı

Amerika Birleşik Devletlerin Halk Tarafından Türk Millete Bir Hediye - süt tozları
görsel

Mayıs 1956: Okullarda yoksul çocuklara Amerika'dan gelen süt tozu dağıtılmaya başlandı.
görsel

Amerikadan gelen süt tozu bütün okullarda zorunlu olarak tüm çocuklara içirildi.
görsel

25 Temmuz 1956: Henüz ciddi araştırmaya tabi tutulmamış konulardan biri de, süt tozlarının çocuk felci salgınlarını Türkiye'de artırmış olduğu iddiasıdır. 1950'ler basını tarandığında çocuk felci genelde "harici haberler" kısmında geçerken, 1956'da ülkedeki bir konuya dönüşüyor.
görsel

29 Temmuz 1956'da istanbul Valiliği çocuk felci istatistiklerini kamuoyuna duyurdu ve "telaşa lüzum yok" açıklamasını yaptı. Fakat istatistiklere göre, 1956 yılında çocuk felci vakalarında göz ardı edilemeyecek bir artış yaşanmıştı.
görsel

18 Temmuz 1957: Basın Türkiye'de çocuk felci vakalarının artttığı yönünden haber yaparken, yetkili makamlar "artış" kelimesinin kullanılamayacağı yönünde düzeltme yazıları yazdı.
görsel

27 Nisan 1960: Çocuk felci salgınları hızla artmaya başlayınca Amerika ve israil'den partiler halinde çocuk felci aşıları getirilmeye başlandı.
görsel

29 Nisan 1961: süt ve çocuk felci hastalığı arasında ilişki kuran söylentiler artınca, yetkililer bir açıklama yaparak bunun gerçek olmadığını açıkladılar.
görsel

19 Temmuz 1962: Çocuk felci salgını hızla yayılmış ve kısa süre içinde akut bir sorun haline gelmiş olmasına rağmen (örneğin 195lerin başında 10lu rakamlarda iken, 1962'de 300'e yaklaşmış) yetkililer hala bir salgından bahsedilemeyeceği açıklaması yapmaya devam etti.
görsel

20 Temmuz 1962: cocuk felci vakaların en hızlı çözüm çok miktarda aşı ithal edilmesiydi ve dönemin gazetelerinde aşı ithalatına dair sık sık haberler görülmeye başlandı.
görsel