bugün

ayı saldırısında yapılacaklar

ayının boyutuna göre yapabilecekleriniz ve yapamayacaklarınız söz konusu. her ayı kocaman iri yarı olmuyor. ayrıca siz de babayiğit biriyseniz işlerin gidişatı değişebilir. ilk karşılaşmada hiç ses etmeden agresif hareket yapmadan uzaklaşmayı deneyerek kurtulmanız mümkün olabilir. neden böyle diyorum ? çünkü en avantajlı yol ayıyla hiç temas etmemek. eğer saldırı kaçınılmaz olursa;

uçurum, yokuş gibi yerlerden uzaklaşıp düz bir alana yaklaşın. ayılar dik yamaçlarda avlarını ve rakiplerini aşağı iterek kolayca öldürürler. savunmada ilk yapmanız gereken ayakta kalmaya çalışmaktır. yere düşmek dananın kuyruğunun kopması anlamına gelir. üzerinizde en az 400 kiloluk bu canlının tepinmesi pek hoşunuza gitmeyecektir. savunma anlamında kollarınızla (boksör gardı gibi düşünün) gövdenizi ve boynunuzu mümkün olduğunca ayının hamlelerinden korumak yapacağınız ikinci temel hareket.

elinizde hiçbir şeyin olmadığını varsayarsak; ayıyla olan yakınlaşmalarda gözlerine parmağınızı sokmak etkili olabilir. ayının ağzını ve pençelerini gövdenizden olabildiğince uzak tutun. şansınız varsa ayının canını yakar ve kaçmasını sağlayabilirsiniz. mücadele sırasında en yüksek sesle, sesinizi kalınlaştırarak bağırmayı unutmayın, bu şekilde bir ihtimal ayı korkabilir ya da çevredekiler sesinizi duyabilir.

ayıların zayıf noktaları gözleri ve derisinin en çok inceldiği yer olan göğüs kısmıdır.