bugün

elektronik müzik

https://youtu.be/E549Vayj9vM

bünyesinde şu tip efsane şarkılar barından, doğa ve müzikal harikası bir tür.

enstruman kullanılmadan, bir bilgisayar yardımı ile, daw denilen programlar sayesinde yapılmaktadır. ama yapımcının ruh sağlığına ve hayal gücüne göre enstruman desteği de verilebilir.

yapımında 3 ana araç kullanılır;

kick, clap, hi-hat ve snare'dir.

kick'i, baterideki bass olarak düşünebilirsiniz. müzik ilk olarak kick vurulduğu zaman başladığı için en temel aracımız kick.

clap ise, arkada duyulan alkış sesleri. çık çıkı çık çıkı.. pek kullanmam. çok kaba geliyor, ve bana göre yaptığınız sesin gidişatını bozarak kötü duyulmasını sağlıyor. tabi kullanmayı becerebilirseniz iyi sesler de çıkarabilirsiniz.

hi-hat ise, baterideki o çin çinn sesi çıkaran zımbırtı olarak düşünebilirsiniz. genelde her elektronik müzikte, ve rap beatleri vs vs genelde her müzikte kullanıldığı için sık sık duyabilirsiniz. arkadaki çıt çıt diye çıkan seslerdir. temel bir araç olmasına rağmen kullanılmasa da olur.

snare ise, kick'ten sonra vuran bir sestir. pat, küt sesine benzetebilirsiniz. ilk başta kick, ondan sonra da snare vurur. bu da olmazsa olmazdır, elektronik müziğin eli koludur.

işin melodi kısmına gelirsek, çeşit çeşit birsürü vst pluginler vardır. bu pluginler sayesinde, sanal piyano tuşları üzerinden kendinize özel bir ritim oluşturup, müziğinize kendinize has oluşturduğunuz melodiyi koyabilirsiniz. isterseniz gerçek enstruman da kullanabilirsiniz, ama geneli enstruman tercih etmemektedir. (uğraşanlar gerçek entsruman kullansın. zira daha bi kaliteli oluyor.)

bunların dışında bir sürü yapım aşaması ve dalları vs vardır. bazı dallarından bahsetmek gerekirse;

techno, dance, house, deep house, chillout ve trap gibi daha saymadığım bi çok dalı bünyesinde bulundurur.

son sözler: müzik dünyasının en kaliteli müzik türü olmasıyla birlikte, hemen hemen her yapılan şarkının altyapılarında kullanıldığı için müzik dünyasının nimetleri arasında olmaya hak kazanmıştır.

(bkz: fl studio)
(bkz: ableton live)

edit: clap, bkz