ringelmann etkisi

selam arkadaşlar. yine hiçbiriniz tarafından siklenmeyecek bilimsel bir terim daha buldum ve bok varmış gibi koşa koşa sözlüğümüze katmaya geldim. fakat göreceksiniz ki 3 satırdan fazla okuyamayan sözlük ahalisi tarafından yine uzun olduğu için umursanmayacak. neyse, konuya dönelim.

fransız agronomist max ringelmann'ın 1883 yılında grandjouan tarım kolejinde gruplar halinde yaptığı bir deneyin sonucunda ortaya çıkan bilimsel veri. adını tabiy ki max beyden almakta.

bu deneye göre bir dinamometreye bağlı olan 5 metre uzunluğundaki ipi, yalnız başına çeken insanların harcadığı güç; grup halinde çekildiği zaman azalmakta. bunun sebebi de topluluk halinde çalışıldığında insanların kendini farkedilmez olarak algıladığı için çaktırmadan kayratmaya başlaması.

yani gruptaki bireylerin ipi tek tek çekerken harcadığı efor, iki kişilik gruplar halinde çekilince %93'e, kişi sayısı 3 olunca %85'e, 4 olunca yüzde 77'ye ulaşıyordu. kişi sayısı 8 olduğunda kişilerin sarfettiği efor net olarak %50'ye geriledi.

yani özetle ekip çalışması denilen şey aslında toplu halde yapılan bir tembellikten öteye gidemiyor. sebebi de insanoğlunun tembel bir yavşak olması. ben boşuna nefret etmiyorum bu insanlardan. heryerde karşıma bir yavşaklıkları çıkıyor.

fazla uzatmayalım. bilgiyle kalın, okuyun, okutun, gördüğünüze duyduğunuza değil bildiğinize inanın. esen kalın.