tasarruf etmenin aslında fakirlik olması

Biraz düşündükten sonra herkesin kabul edebileceğini düşündüğüm bir düşünce. şimdi tasarruf kötüdür demiyorum o konuda baştan anlaşalım. yapılacaksa herkes yapsın. öyle halkın bir kesimine yargılayıcı bakışlar atıp kendi hayatlarında har vurup harman savuran insanlar var.

niçin tasarruf ediyoruzdan başlayalım; çünkü dünyanın kaynakları sınırlı, insan sayısı çok, yetmiyor ağam yetmiyor. ben buna inanmıyorum. tamam afrika dolaylarında açlık ve susuzluk olabilir ama bunun sebebi benim musluğumdan akan şebeke suyu değil ki. hayırsever bir iş adamı elini taşın altına koysun yapsın bir arıtma tesisi, su kuyusu bir şey. sürekli televizyonda yok elektriği kıs, yok suyu az kullan vs. demenin bir anlamı yok. reklam için bütçe ayıracağına yatırım için bütçe ayır. kaç milyon insan geldi geçti şu dünyadan bir bizim nesle mi kaldı tasarruf etmek.

kimler tasarruf ediyor?; fakirler. evet doğru duydunuz. bakın etrafınıza. siz hiç tasarruf eden zengin gördünüz mü? evlerinde bir sürü oda bir sürü banyo var, havuz var, evleri ışıl ışıl adeta bir pavyon. altlarında senin odan büyüklüğünde arabalar, yarış oyunlarında görüp içinin gittiği arabalar var. onlara kimse gelip demiyor ama kardeşim bu kadar ampul yakma, buraya havuz yapma, daha ekonomik çevre dostu bir araba al diye. oysa sen fakir kardeşim evindeki muslukta iki tabak yıkayınca vicdan azabı çekiyorsun. salona giderken odanın ışığını açık unutunca üzülüyorsun. sana bunu böyle empoze ediyorlar çünkü.

kapitalist sistemin bir başka oyunu; evet bence bütün mesele bu. sen küçük bir leğene sıcak su doldurup bulaşık yıkasan o janjanlı a plus plus plus bulaşık makinenden daha az su kullanırsın. üstelik elektrik de harcamıyorsun. bu lanet düzen bizi buna alıştırmış. çamaşır makinesine bir şey diyemem onu elde yıkamak insanı yorar, benim derdim geri kalan zımbırtılarda.

"haa tamam o zaman eve gideyim de duşu açık bırakayım aksın sabaha kadar" dememek lazım. fatura yoluyla devlet bizi zaten tasarruflu olmaya zorluyor. demek istediğim zenginin tasarrufun t sinden haberi yokken sen tasarruf için 5 dakikaya indirme duşunu.

daha tasarruflu diye kaç yüz tl fazla verip üst model ürün satıyorlar. tasarruflu diye beyazımsı yapay ışık satıyorlar. uyanın kardeşlerim. kanmayın bu oyunlara.