bugün

üç maymun

sermaye sisteminin toplum düzeninde yarattığı büyük tahribatı gözler önüne seren film.

para yüzünden hapse giren bir siyasetçinin yaptığı kazayı “toplu bir para” karşılığında üstlenen bir taksi şoförünün ve ailesinin düştüğü durumlar, ailenin ayakta durabilmek için “hafıza-i beşer nisyan ile mümkün” deyişindeki anlatılmak istendiği üzere insanoğlunun hayatında devam edebilmek için yaşanan kötü olayları unutması gerektiği ve bunları görmemiş, duymamış ve bilmiyormuş gibi davranmasından dolayı üç maymun adını alıyor film.

sosyolojik açıdan bakıldığında paranın toplumdaki iktidarını, şoförün iktisadi sebepler yüzünden suçu üstüne alması ve kadının parayı temsil eden patronla olan birlikteliği üzerinden anlatıyor. filmde patron imgesi üzerinden , para bütün sorunların temeli olarak sunuluyor. “toplu para” ailenin bütün sorunlarının başlangıcı oluyor. baba çocuğunun suçunu üstüne alması karşılında bir başkasına, aynı kendisine yapıldığı gibi “toplu bir para” teklif ediyor. bu sahne toplumun düzenin nasıl bozulduğunu çok güzel anlatıyor. eline para geçen beşerin rolü değişiyor ve aynı kendisinin huzurunu sattığı gibi bir başkasınınkini satın almaya çalışıyor. filmde sosyalist edebiyatta sık sık hicvedilen sosyal yapıyla karşılaşıyoruz . bireyi atomize eden bir sosyolojik yapı ve bireysel çıkar motivasyonları çok yüksek insan tipleri ile karşılaşıyoruz. bu tür imgeler sermaye sisteminin yarattığı insancık olarak sosyalist romanlarda çıkıyor karşımıza.

ölen küçük çocuk filmdeki huzur imgesi. ve onun ölümüyle de ailedeki huzurun ve samimiyetin de öldüğü anlaşılıyor. filmde en mutsuz sahnelerde hep küçük çocukla karşılaşıyoruz. filmde hakim olan baskın ve boğucu hava, mutsuz bir dünyayı simgeliyor. bir kaç sahnede ezan sesi duyuluyor ki bu genelde karakterlerin kendileriyle hesaplaştıkları anlarda insanların vicdanlarını temsil ediyor. film genelde, duygu ve düşünceyi son derece başarılı sahnelerle kodlamış ve sanat açısından başarılı bir film ortaya cıkmış. insanlar her ne kadar sorunlar karşısında üç maymunu oynasa da gerçek hep var olacak ve kendini hissettirecektir. emile zola’nın dediği gibi gerçek her zaman yürür.