asperger sendromu

zeka geriliği içermeyen bir bozukluk.
kimi belirtileri ile örtüşüyor olmamdan ötürü bende az biraz da olsa bulunduğunu düşündüğüm fakat bundan muzdarip olanların "aşırı odaklanma" gibi bir sorun yaşadıklarını duyunca "sanırım ben değilim." dediğim sendrom.
öyle sosyal biri değilim, insanlarla uzun süreli irtibat kurmada sıkıntı yaşıyorum ve eksikliğini hissetmiş ve bu uğurda da bir çaba sarf etmiş de değilim. kimi zaman fazla hızlı konuşma eğilimliyim.
gelişmiş empati yetisinden yoksunum fakat bunun bir başkasına zararının olduğunu düşünmüyorum.
bazen tepkisiz ve donuk, bazense aşırı tepkili olabiliyorum. çoğunluğa komik gelen şeyler bana komik gelmeyebiliyor. ancak komik bulduğum bir şeyin etkisinden kolay kolay kurtulamıyorum, sonradan aklıma gelip gülmem tutabiliyor.
biraz saf olduğum kesin. hani öyle başkalarını ağzı açık dinleyen, duyduğu her şeye inanan tiplerden değilim, akılcılık ve bilimsellik yönüm ağır basar ama safım yine de işte.
göz temasım zayıftır ve gözlerim sık hareket eder, duruş olarak başımı hafif ön-aşağı yönlü tutmaya eğilimliyim.
aşırı olmasa da sakarlık da cabası, öyle öngörebildiğim konularda dikkatli olurum dikkatli olursam bir kaza yaratmam ama elim ayağıma dolaşabilir. bu yüzden yanma fobisi diye bir semptoma sahibim kimi zaman kaynar suyun yanından geçerken bile tırlatacak gibi olabiliyorum.
hayal ve çağrışım gücüm geniştir; birbiriyle alakası olmayan kavramlar arasında bağ kurabilirim.
ancak bundan muzdarip olanlarda "aşırı odaklanma" diye bir durum varmış ki o bende yok mesela bir çiviyi yerine takacağım diye yaşamayı unutabilen insanlar mevcut.. ben ise zaten odaklanma yitisi çok güçlü biri değilim.
bir de erkeklerde açık ara daha fazla görülmekteymiş bu konuda çözülebilecek test örneği falan bilen varsa önerilere açığım.