bugün

kürtçe

tanıdığım kürtlerin yaşlı anne babalarının konuştuğu dil. yalnız enteresan bir mevzu var ki, uydu aracılığıyla seyrettikleri dönemin med tv'sinde konuşulanı anlamıyordu bu insanlar. konuştukları bu dille arapça bilen insanlarla daha kolay anlaşabiliyorlardı.

bu dilin perslere bağlanması mantıklı görünmüyor. çünkü farsça çok eski ve yazılı çok fazla eser vermiş bir dildir ve ingilizce ile akrabadır ve arapça ile aynı kökten değildir.

bir internet sitesinde (url vermeyelim de hacklenmesin) Hint-Avrupa dilleri ailesinin iran-Aryen dalının kuzeybatı grubuna mensup olduğu söyleniyor. (sallama bir tarif gibi geldi.) muhtemelen, resmi dil olarak kullanıldığı bir devletin hiç kurulmamış olması, bu dilde kalıcı ve araştırma konusu eserler verilmemiş olması nedeniyle, kürtlerin yaşadıkları bölgelerden fazlaca etkilenip, değişikliğe uğramış gezgin bir lehçedir. (ama neyin lehçesi, onu bilmiyorum. yeterli kaynak bulup okuyunca, doğruluğundan da emin olursam, editlerim.)

on milyon insan tarafından konuşuluyor olması biraz da her kadının en az on çocuk doğurma zorunluluğuyla beslenmiş bir durum. bu on milyon insanın (burada öyle dendiği için on milyon aldım. kim saymış bilmiyoruz) birbiriyle anlaşamadığı da söyleniyor. ama herşey bir yana, 500 kişi konuşup anlaşabiliyor ise, 501. kişi için bu bir dildir. başlık da sadece "kürtçe" olduğuna göre olayı pkk'ya getirmek için başka başlık açmak (veya açılmış onlarcasına yazmak) lazım. biraz daha sıkarsak, moderasyon zaten hepsini silecek.

belki bir filolog gelir ve bize doğrusunu anlatır.