bugün

viyana

Bana kalırsa stephanplatz’a bir gün ayrılabilir. Karşınıza ilk devasa bir kilise olan st. Stephen katedrali çıkacaktır. Bu arada viyana’da çok fazla görkemli kilise gördüm. Anladığım kadarıyla Katolik dindarlar. Bu kiliseye giriş ücretsiz ama tepesine asansörle 8 euroya çıkılıyor. Çocuklar için 2,5 euro. Manzara izlemek güzel olabilir. Merdivenle çıkışı da olabilir ama ben görmedim. Hatta merdiven gördüm ama önünü zincirlemişlerdi. Artık merdivenden çıkış yasak galiba??

Stephanplatz’daki kartnerstrasse coğrafi olarak bildiğiniz taksimdeki istiklal caddesi gibi. Dümdüz uzun bir cadde ve yol boyunca ünlü markaların şubeleri var. bu yüzden burada dolaşırken valla kendimi istiklalde gibi hissettim, hiç yabancılık çekmedim. ilk farkı burada 2 tane düz uzun cadde var. biri kartnerstrasse diğeri graben strasse Hiçbir ülkede başıma bu gelmedi o derece. Kartnerstrasse üzerinde iki tane iphone mağazası vardı bu arada (gerçi boykot yapıyoruz ama). ikinci fark da Graben strassenin sonunda sola dönünce karşınıza hoffburg sarayı çıkıyor. Oysa taksimde saray yok.

5 numaralı tram’le pratterstern’e gittim. Biraz gürültülü bir yer ama her zevke hitap ediyor gibi görünüyor. Burada girişte ilk olarak karşıma madame tussaud müzesi ve çikolata müzesi çıktı. Ayrıca lunaparkı var ve bu lunapark’ta korku ve gerilim derecesi birbirinden farklı turning Wheel, çekiç vb korkunç oyuncaklarda var çocuklara hitap eden çarpışan arabalar da var. barlar, restoranlar da var. bu parka giriş ücretsiz ama tabi oyuncaklar ücretli. isterseniz tüm oyuncakları kapsayan bilet de satılıyor. Buraya da güneşli günde gelin bence. Gelmeye değer. Bahçesi de güzel.

Yemek olarak elies’ta 7 euroya tavuk şinitzel yedim. Yanında değişik bir sosa buladıkları patatesle ikram ettiler. Çok lezzetliydi. Sonra bir gün shnitzelwirt’e gittim ve de bir baktım ki temmuz boyunca tatildeler. Dükkanı kapatıp gitmiş adam. Benim gördüğüm viyana’da dana eti çok pahalı. Dana şinitzel 15 euroydu çünkü onların gözdesi domuz şinitzelmiş ve çok dana ürettiklerini sanmıyorum. Burada dana şinitzel yiyecek yer aramaya kasmaktansa gidin dana döneri yiyin 3,5-4 euroya. Burası Hollanda gibi değil. Hollanda’da dana eti mükemmel ve çok ucuz. Sachertorte denedim ve pek beğenmedim, kuru kek gibi. Tavsiye etmem. Viyana’nın strudeli’de çok meşhurmuş. Strudel daha güzel. Marketlerde satılıyor.

Alışveriş amaçlı maria hilfiger strasse’ye gidebilirsiniz. Güzel bir cadde.

Schwedenplatz’da tuna nehri kıyısında oturabilirsiniz. Ayrıca burada bermuda şeytan üçgeni denen küçük bir bölge var, barlar bölgesi. Ben burayı önce nehir kıyısında sandım ama değil. Ankara’nın sakarya caddesi gibi canlı müzik var. bermuda brau denen yerde hard rock cafe’de var, uğramak isterseniz.