bugün

atatürk ün bu kadar parlatılmasının asıl nedeni

askeri alanda bir deha, siyasi alanda bir deha, tarihi saplantılarla değil gerçeklerle görmeye ve araştırmaya çalışan, büyük taarruz sonrası "bu ülke çok zengin, şu sıkıntıları atlattıktan sonra bir kültür umum müdürlüğü kuralım" diyebilen, bilimi kısmen de olsa yazdığı kitapla türkçeleştirebilen, insanlar inandıkları dini anlayabilsin diye elmalılı hamdi yazır'a kuran'ı kerim meali görevi yükleyen birine nasıl değer verilmez ki?

1920'de meclis açılışını cuma gününün faziletinden yararlanarak, kuran'ı kerim hatmiyle ve kurban kesimiyle açan atatürk, 1923'te haim nahum gibilerin izmir iktisat kongresi öncesi baskıları nedeniyle hilafetten de vazgeçmek istemese de lozan uğruna "o ana kadar her vesile ile hilafete sahip çıkan M. Kemal paşa izmir iktisat Kongresi’nin açılış konuşmasında bu düşüncesinden taviz vererek Hilafetin Osmanlı ailesinden alınıp, Meclisin uhdesine verilmesi gibi, Hayim Nahum’u oyalayan bir taktikle durumu kurtarma yoluna gitmiştir. Bütün bunları Gazi’nin mecburiyet ve mazeretleri içerisinde değerlendirmek gerekir." ve bunun sonucu olarak cumhuriyet'in ilanı 29 ekim 1923 pazartesi gününe denk getirilir.

gene diyanet işleri başkanlığı atatürk döneminde, "3 Mart 1924 tarihinde Şer'iye ve Evkaf Vekâleti 'nin yerine kurulan, islâm dininin inançları, ibadet ve ahlâk esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmekle görevli kurumdur. Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle 429 sayılı kanunla Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı bir teşkilat olarak kurulmuştur.

Şeriye ve Evkaf Vekaleti'nin Kaldırılması ( 3 Mart 1924 ) Din işleri ve Vakıflar Bakanlığı olarak bilinen bu kurumun kaldırılmasının amacı, dini işlerle görevli kurumun devlet işlerine karışmasını engellemekti. aynı gün içinde kurulan bu kurum, atatürk'ün milleti islamdan uzaklaştırma gayesinde olmadığının da açık ispatı niteliktedir.

1921 anayasasında yer alan "Devletin dini, islam dinidir" maddesi 10 Nisan 1928'deki değişiklikle kaldırıldı ve laiklik ilkesi 1937'de anayasaya girdi. Buna karşın, diyanet işleri başkanlığı cumhurbaşkanlığı bünyesinde işlevini sürdürmeye, zaman zaman başsız kalsa da devam etti.

işte tüm bu bilgilerden yola çıkarak, mustafa kemal atatürk bir dehadır. allah katında nedir, ne değildir bilemem ve ilgilenmem. bu millet, o'na çok şey borçludur.

adamınız öyle diyor: https://www.youtube.com/watch?v=IAZRgJwXLYg

https://www.youtube.com/watch?v=oAc2Dsi4e78

https://www.youtube.com/watch?v=XVp7TVUFM1M

ayrıca ek: https://www.youtube.com/watch?v=wolxmqxu65k