bugün

allah ın varlığının ispatı

zor değildir iman sahipleri. sadece mevzuya odaklanın, yeter.

felsefi düşünün: "var" olmanın koşulu nedir? yer kaplamak, bu kadar basit. ancak bu yer ille de maddi/fiziki olacak diye bir şart yok. zihinsel de olur. düşünce alemi de bir alemdir.

mesela "devlet" var mı? var, fiziki olmamakla beraber insanlar arası ortak bir anlayış dahilinde var, işte o devlet kavramı çerçevesinde hayatlar organize ediliyor, eğitim, sağlık, ekonomi, vs. bir yer işgal ediyor bu kavram. kedi köpek için, otlar ve atomlar için var mı devlet? yok; çünkü bunların devlet kavramı ile bir ilgileri yok.

sizin allah da böyle birşey işte. allah için oruç tuttuğunuz, namaz kıldığınız, o'ndan bahsettiğiniz ve hayatınızı allah çerçevesinde kurduğunuz müddetçe allah var. hatta ateist bile allah'tan bahsettiği, yani allah'ı muhabbetinin, cümlesinin bir unsuru yaptığı sürece o'na bir "yer" vermiş oluyor.

ancak allah heryerde yok...

mesela fiziki karşılığı yok, bunu zaten allah'a inanan da böyle söylüyor; "allah'ı oluşturan atomlar" diye bir söylem duyulmaz. dolayısıyla sadece bu fiziki alemin kurallarını inceleyen bilim içinde de allah'ın bir "yer"i yok. o nedenle bilim insanları inanç veya inançsızlıkları ne olursa olsun, işlerini allah'ı dahil etmeden yapmak zorunda kalıyorlar ki bir mesafe katedebilsinler.

demek ki allah'ı o ait olmadığı nesnel alana dahilmiş, müdahale ediyormuş, kontrol ediyormuş, teması varmış gibi ortaya sürmediğiniz müddetçe kimse allah'ın olmayışından bahsetmez. bunun bir adım öteside, bu allah kavramını modern sosyal alanda dayatmamaktır. eskiden işe yarardı belki, bir sosyal ahlak ve düzen birimi olarak. ancak bugün daha değişik ve çoklu bir sosyal dinamik var.

mesela devlet dedik, insanların güncelinde var olan bir hayal ürünüdür, tıpkı ağaçlarda yetişmeyen, gelgelelim hayatımızda bir yer teşkil eden para gibi. ya da süper kahramanlar gibi: ama kimse "allah son avengers filminde bir görünsün" diye uğraşmıyor. neden? çünkü allah'ın fizikte, bilimde "yer"i olmadığı gibi spider man'in yanında da yeri yok. kulvarları farklı.

demek ki neymiş, allah'ın yine tanımı gereği - yani zaman ve mekanlar üstü olması gereği- "kendisine has" bir yeri ve zamanı varmış; bu özel olarak belirlenen yer ve zamanın dışına itelenmeye çalışıldığında allah kendisine yer bulamıyor, ister istemez "yok" oluyormuş.

allah'ınızı hakkıyla var kılmaya devam etmek istiyorsanız, üstelik kendi inancınız gereğince, işte o vakit o'nu ait olmadığı maddi aleme, bilime, devlete ve paraya dahil etmeyin iman sahipleri.