bugün

deizm

aklı ön plana almasıyla islamdaki maturidi ekolüne ufak bir benzerliği olan fakat mantıksal çıkmazlarıyla kendisi ile çelişen, en temel itikadi prensiplerde maturidi ekolüyle zaten taban tabana zıt olan inanış.

sigara içen tanrıya inanan kişi ve deizm örneği verilmiş.
tanrıya inanan bir müslümanın alkol alması, namaz kılmaması, sigara içmesi vs amelle ilgili konular. deizm ise itikadi bir konu. yani namaz kılmayan ya da alkol alan bir müslüman bunun günah olduğunun farkında. tanrı bu konuda bana hesap soracak bilinci var.

deist bir arkadaş ise zaten evrenin yaratıcısının evrene ve insanlara karışmadığına inanıyor. itikadi bir mesele yani. iki olay üzerinden yürütülen mantık çok sakat.
edit: bir arkadaş sigara örneğinin yanlış anlaşıldığından bahsetmiş. dediği şu, sigara içenler çevreleri ve kendilerini rahatlatmak için müslümanım diyormuş.
peki buna delilin? duygu ve düşünceleri ölçen bir cihazın var mı? yok. o halde delilin olabilir mi? hayır. niyet okuyuculuğu yapmayın. eylemsel ve itikadi konular birbirine karıştırılamaz. olum bağıra bağıra kafanıza mı sokayım amk. gayet net açıklamışım gece gece.