bugün

mahir çayan

Mahir Çayan, Türkiye devrim tarihinin en radikal teorisyen ve eylemcilerinden birisidir. 1960'lı yıllarda, henüz üniversiteye yeni başladığı yıllarda atıldığı mücadelesi, 26 yaşındayken Tokat'a bağlı Kızıldere köyünde uğradığı jandarma baskınıyla sona ermiştir. Kısa süren hayatı, onun Türkiye tarihi içerisinde yadsınamaz bir yer edinmesine engel değildi; zira Çayan ölümüne dek oluşturduğu devrimci teorileriyle ve ortaya koyduğu devrimci pratikle, milyonlarca yoksulun ve emekçinin hayatında silinmez bir iz bırakmayı başarmıştır. genelde halk arasın da komünizm denince sadece gelir seviyesi düşük insanların ideolojisi olarak düşünülse de mahir çayan için durum hiç de öyle değildir. babası toprak ağası olan mahir çayan aynı zaman da yazar ve şairdi.

(bkz: revizyonizmin keskin kokusu 1)
(bkz: revizyonizmin keskin kokusu 2)
(bkz: aren oportünizminin niteliği)
(bkz: sağ sapma devrimci pratik ve teori)
(bkz: toplumsal yazıları)

“Halkın çıkarları uğruna can vermiş sayısız devrim şehidinin anısı yüreğimizi acıyla doldururken, vazgeçemeyeceğimiz bir kişisel çıkarımız, terk edemeyeceğimiz bir kusurumuz olabilir mi?”

16 Ağustos 1971’de başlayan THKP-C Davası’nda Mahir Çayan, kendi el yazısıyla hazırlayarak mahkemede okuduğu savunma yeniden okunmalı, dersler çıkarılmalıdır.

(bkz: Mahir Çayan’ ın Mahkemede Yaptığı Savunma)

kaçıp yurt dışına gitme örgütünü daha rahat yönetme imkanı varken devrimci dayanışma duygusuyla hareket edip farklı fraksiyondaki devrimci kardeşlerini kurtarma yolunda canını vermiş büyük insan.
bana göre yaşasaydı emperyalizmin kucağındaki kürt milliyetçisi harekete düşman olurdu.
ışıklar içinde uyu....

görsel
bu arada yeni okumaya başladığım kitap bitirdikten sonra isteyene verebilirim.