bugün

taksici nefretinin sebebi

Çok fazla sayıda olan sebeplerdir.

Öncelikle makroekonomik bakalım. Ben bugün çıkıp serbest piyasa koşullarında mevcut çalışanlardan daha iyi hizmet sunacağım düşüncesiyle taksi işine girebilir miyim, giremem. Sermaye gerekiyor. Arabamı sarıya boyatmak, gerekli izinleri almak vs. hadi maliyetsiz olsun. Gerekli plakayı almak? 1 milyon TL lazım. E hani serbest piyasa ekonomisi var memlekette, ben de iş yapmak istiyorum??? Yok kardeş, milyoner değilsen giremen.

Peki serbest piyasa kuralları işlemeyen sektörde hizmet kalitesi ne durumda? Müşteri olarak taksi tutma fikri aklıma geldiğinde düşünmem gereken bazı detaylar var.

Bozuk param var mı? Gideceğim mesafe için taksi beni alır mı? Farklı rotadan götürüp yolu uzatır mı? Fatura keser mi?
Gidişte bodos gitmesi, bozuk para üstü vermemesi zaten standart tarife.

Nesini seveyim ki bunların ben? Zor zamanda birisini çevirip makul hizmet almış mıyım, almışım. Ama bu lütuf değil ki, ben hizmetin karşılığı ücreti ödüyorum. Lütuf 3 km mesafede seni çeviren zor durumdaki insanı istediği yere götürmek olur. Lütuf, cebinde 25 TL kalan adamı 40 TL mesafeye götürmeye razı olursan olur. O adamı alıp sonra kurtarmaz deyip dolmuş tramvay yaparak yarım saat geciktirdikten sonra, daha önce bir arkadaşına itelenen karton 10 TL lerle para üstü alırken 2 kere karşılaştıktan sonra, acelesi olduğu bir gün bakmadan aldığı para üstünde 20 TL sahte banknotu yedikten sonra bu taksicilerin iyiliğini niye savunmayı mı ki ben??!

Onlar da devlet desteği olmadan iş çevirecek beceriden uzak tipler, siz de ya onlardan birisiniz, buna anlam veremiyorsanız, bir başka seçenek tüm bu tezgâhı idrak edecek akıldan yoksunsunuz.