bugün

ioanna kuçuradi

Halen daha yaşayan büyük felsefecilerimizden olan Kuçuradi'nin ideolojiler ve pragmatizm ile ilgili görüşleri enteresandır.

ikinci dünya savaşı'ndan bu yana tüm dünyada siyasi eylem ve kararlara, yaygınlık kazanmış düşünsel, sanatsal, ahlaki ve toplumsal akımlara bakıldığında, çağdaş kültürün en belirgin özelliği olarak "insan yüzünün unutulması ve insanın değerinin sıfıra inmesi" nin göze çarptığını söyler. Bunun temel kaynağı olarak da ideolojileri ve ideolojik akımları görür. Fakat tüm bu ideolojiler sistemleştirildiklerinde ise napoleon'un tabiriyle "gerçeğe aykırı" olarak değerlendirilerek totaliterleşirler.

Yine kuçuradi'ye göre çağdaş kültürün "herşey yapılabilir" mottosu ve en yaygın ilkesi bireylerin, "sıfırların toplamı" olarak değerlendirildiği ikiyüzlü başka bir grup daha oluşturmuştur.

Kendilerini sıfırlar toplamının dışında tutan bu ikinci grup iyi ve kötü ahlaki ilkeleriyle insanlara vaaz verirken; tersi yönde "herşey yapılabilir" ilkesiyle pervasızca hareket eden avrupa burjuvazisinden başkası değildir. sanayi devrimi'nden bu yana kar payını arttırmaktan öte, hiçbir şeyin doğrudan fayda olarak değerlendirilmediği bu ideoloji de pragmatizmden başkası değildir.

Şimdilerdeki adı ise ürettikleri değerleri "az gelişmiş" veya "gelişmekte olan ülkeler" diye nitelendirdikleri toplumlara yaygınlaştırmak olan emperyalizmdir. Ve emperyalizm de tıpkı faşizm gibi tüm insani değerleri sıfırlar ve kendini alternatifsiz bir sistem olarak sunar.

(Gelenek ve devrim ya da felsefe ve dünya politikası)