bugün

albert einstein

Yaşlı kıta Avrupa'nın en gelişmiş ülkelerinden olan Almanya denince aklımıza mühendislik alanındaki başarıları gelir. Öyle ki, teknoloji alanında heryerde Almanların izine rastlanır. Mühendisliğin yanında Almanya, diğer alanlardaki bilim kişileri ile de ünlüdür. Örneğin; "dünyanın en zeki kişisi" olarak bilinen Albert Einstein.

O yıllarda Einstein, ileri görüşlülüğü ve başarısından ötürü bir çok üniversite ve kurum tarafından konferans vermesi için çağrılır. Bu tarz etkinliklere karayolu üzerinden gitmeyi tercih eden Einstein'a çoğu zaman sadece şoförü eşlik eder. Konferanslara Alman profesörle birlikte giden şoför bir süre sonra konukların sorduğu soruların hemen hemen aynı olduğunu fark eder. Bir yerden sonra artık şoför soruların yanıtlarını da kavramaya başlar.

Bir gün yine bir konferansa giderlerken, şoför Einstein'a; “Profesör, yıllardır size hizmet ediyorum. Sizinle beraber Avrupa'nın birçok şehrinde konferanslara gittik. inanın şoförlük sizin yaptığınız işten daha zor. Her zaman aynı sorulara yanıt veriyorsunuz. Artık ben bile bu sorulara yanıt verecek duruma geldim” der.

Einstein, dikkatlice dinler ve ilginç bir teklifte bulunur; “Peki o zaman. Şimdi gideceğimiz yerde beni daha önce hiç görmediler. Eğer o kadar kolay olduğunu düşünüyorsan, sahneye benim yerime sen çık bugün. Ne de olsa benim görünüşüm hakkında bir fikirleri yok. Beni sen sanacaklardır”

Şoför bir an duraksar ama bu teklif eğlenceli görünür ve “tamam, anlaştık” der. Einstein'ın hiç düşünmeden bütün kariyerini bir troll uğruna riske atacağını ve bunu bir Storia editörünün yıllar sonra yazacağı kimin aklına gelebilirdi ki?

Şoför Einstein’ın paltosunu ve şapkasını da alıp konferansta yerini alır. Zamanı gelince herkesin beklediği an gelir ve ünlü fizikçi Einstein sahneye davet edilir. Einstein’ın şoförü heyecanlı bir şekilde sahneye yönelirken, Einstein arka sıralardan ayrılan yerinden şoförünü izler.

Einstein’ın şoförü, profesörle beraber o kadar çok konferanslara katılmıştır ki artık soruların yanıtlarını ezberlemiştir. Şoför, sahneye çıktıktan sonra fizik konusunda kısa bir konuşma yaptıktan sonra soru kısmına geçilir. ilk başta sorulan sorular şoförü zorlamaz. Kısa ve öz yanıtlar verir.

Ancak Einstein’ı zor duruma sokmak isteyen bir fizikçi söz alır ve çok zor bir soru sorar. Şoför bir an duraksar ve; “Bu kadar basit bir soru sormanıza şaşırdım. Bu soruyu şoförüm bile yanıtlayabilir der ve arka sıralarda oturan Einstein’ı işaret eder.”

Salonda herkes "yok artık canım o kadarda değil!" havasındayken Einstein ayağa kalkar ve oldukça ayrıntılı bir yanıt verir. Bütün salon sessizliğe gömülür. Herkes gözünü açmış ve Einstein’ın şoförü bile bunları biliyorsa kim bilir kendisi neler biliyordur dercesine gerçekte Einstein'ın şoförü olan ama salondakilerin gerçek Einstein zannettikleri şoföre baka kalırlar.

1921 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülen teorik fizikçi ve bilim kişisi Einstein'ın düşünceleri günümüze kadar ışık tutmaya devam etmektedir. Bu hikaye aslında zeki kişilerin çevrelerinde neden kendileri gibi zeki kişileri tuttuğunu açıklar nitelikte.

alıntı: storia