bugün

orta çağ

ortaçağ o kadar talihsizdir ki; o zamanda gecen birşeyden bahsediliyorsa, tarih önemsiz bir bilimken, ortaçağdan önceki dönemlerde olan birşeyden bahsediliyorsa tarih aniden saygın ve dikkate alınması gereken bir uğraş olarak kabul edilebilmektedir.

günümüzde, ortaçağda kabul gören davranış ve düşünceler işe yaramaz, ortaçağdan önceki dönemlerde kabul gören davranış ve düşünceler ise övgüyü hakeden, taklit edilmesi ve ders alınması gereken şeyler olarak yer etmişlerdir.

bunun nedeni; günümüz düşüncesinin, ortaçağda varolan yaşam ve düşünme biçimine bir tepki olmasından kaynaklanmaktadır. diğer bir deyişle, insanlık tarihinde ortaçağa rengini vermiş davranış ve düşünceler olmasa, günümüzde kabul gören davranış ve düşüncelerin bazıları olmayacaktı. ya da kabul görmeyecekti.

günümüz yaşam biçiminin meşruiyet kaynağı ortaçağın kötü olduğunun kabul edilmesinde yatar. o dönemde yapılan şeyler kötü olduğuna göre o dönemde yapılan şeylerin tersi doğru olandır, şeklinde bir mantık vardır.

günümüz insanının kafasında, kendisine bugün hayata geçirmesi söylenen davranış ve yaşam biçimine uygun davranışları göstermemesi halinde ortaçağa geri dönmüs olacağı korkusu bulunmaktadır.

halbuki aynı kişinin ortaçağdan daha önceki bir döneme geri dönmesinde hiç bir sakınca görülmemektedir. (bkz: bu ne perhiz bu ne lahana turşusu)