bugün

uzakdoğu ya peygamber gelmemesi

uzakdoğu felsefesini ve dinlerini hiç bilmeyen insanlar örnek olarak "buda"yı gösterebilir.

ama buda'nın ve felsefesinin ortadoğu'daki peygamberlik ve din anlayışıyla zerrece, ama zerrece ilgisi yoktur. şimdi çıkıp birileri "ama o değiştirildi tamam mı! tahrif edildi!" diyebilir. ulan doğru düzgün hiç mi benzerlik olmaz o zaman. yahudilik ve hıristiyanlıkla iyi kötü benzerlik var. bununla hiç yok.

kısaca bahsedeyim, özet geçeyim:
buda kuzey hindistan'da yaşamış ve zengin yönetici kesimdendir. hindu kültürü içindedir aslen. ülkesindeki fakirliği ve sefalete karşı çözüm üretmeye çalışır. esasında bir filozof sayılabilir. kendisi "ben yeni bir din ortaya atıyorum, bu da budizmdir" dememiştir. daha sonra onun öğrencileri, onun görüşlerini yaymaya devam etmiş, ayrı bir din haline gelmiştir.

budizmde tanrı yoktur. doğa ve ruhlar vardır. tanrısal özelliklere sahip olabilirler. ruhun amacı belli bir üstünlüğe ulaşmaktır. bu da iyi ve doğru bir insan olmaktan geçer. ruh o seviyeye ulaşana kadar defalarca dünyaya gelir ve gider. kimi zaman insan olur, kimi zaman başka bir canlı. en sonunda aydınlanır ve bir daha gelmez. buda'nın özelliği de bu. buda aydınlandığını ve bir daha gelmeyeceğini söyler (bu şekilde söylemese de, bunu demeye getirir). ama ruhu doğada yaşamaya devam eder. budizm'de yaratıcı bir tanrı yoktur. zina muhabbeti yoktur. ibadet şekilleri islam'dan inanılmaz farklıdır. cihad anlayışı kesinlikle yoktur. buda birinden görev almış bir elçi olarak görülmez. buda tanrı olarak da görülmez.

budizm aslında çok tipik bir animistik inançtır.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar