bugün

harf devriminin asıl amacı

ilk okulda herkese öğretilen şudur ki: "eski harfleri öğrenmek, okumak, yazmak çok zor olduğu için yeni alfabeye geçildi. latin harfleri yeni alfabemiz oldu."

o zamanlarda çocuktum ve bu yalana inanmıştım. şimdiki aklım olsa sormaz mıyım?: yahu hocam bu çinliler bizden çok mu zeki? 3000 küsür harfle okuma yazma öğreniyorlar. ya da japonlar, koreliler ve diğer uzak doğu ülkeleri. onlar bizden çok zekiler de ondan heralde.

bir gecede 700 yıllık ve daha eski kütüphaneleri kapattı bu devrim. şimdi öz dedemizin bize bırakmış olduğu bir sayfa osmanlıca mektubu veya mezar taşını okumak için türk dil kurumuna gebe bırakıldık.

neresinden bakarsanız bakın bu uygulama hatalarla dolu, yanlışlarla dolu. tamam yeni alfabe kökten kötü demiyoruz, diyemeyiz fakat eğer istenseydi her iki alfabe de insanlara öğretilebilirdi ve insanlar eski eserleri layıkıyla okuyup idrak edebilirdi. elin çinlisi 3000 tane harf ezberliyor da bizim iq'su kulaklarından fışkıran türk insanımız bir toplasan çarpsan 30 harf daha ezberleyemez miydi? başarırdı mutlaka ama bu istenmedi.