bugün

solidworks

kullanabiliyor olmak iyi mi kötü mü anlamadığım adı üstünde katı modelleme programı. genelde makina parçası ve kalıpları tasarlanır. rakipleri (bkz: catia) (bkz: inventor) gibi programlardır.

3d max, auto cad gibi daha serbest formda tasarım yapılan programlardan solidworks' e geçtiğinizde kafa bi allak bullak oluyor. sebebi tasarım ağacı diye niteleyebileceğim bir ağaç bulunmasından. bu ağaçta yaptığınız her adım özellikleri ile birlikte listelenir. gerekirse o adımdaki özellik değiştirilebilir. yükselt, kesimi yükselt, radyus gibi komutlar unsur olarak adlandırılır. atıyorum bir küpe delik açmaya karar verdiniz. bunu yapmak için önce deliğin bulunacağı düzlem seçilir. genel mantık budur hep.

programı açtığınızda size 3 seçenek sunulur.

1. parça çizimi (new part)
2. montaj oluştur ( assembly)
3. teknik resim çiz ( drawing )

parça çizimi yani modellemenin yapıldığı yer.

montaj çizilen parçaların montajlanması adı üstünde.

teknik resim kısmı çizilen parça veya montajların ölçülerinin belirtildiği detayların gösterildiği en önemlisi bütün bunların hızlı bir şekilde yapıldığı ortamdır.

bu programın en sevdiğim kısmı parçada yapılan değişikliklerin montaj ve teknik resim dosyalarına da aynen yansımasıdır.

modelleme yani parça çizimi kısmı daha önce 3d programı kullanmışlar için kolaydır. ekstra olarak kalıp çıkartmak sac işlemek için komutlar bulunur.

montaj kısmı çok iyidir. parçaların birbirine tutturulması uyumları gibi konuları burda bulunur. bence en zevkli kısım bu bölümdür.

teknik resim kısmından parçaların 2d çizimlerini alabilirsiniz. katalog gibi vektörel çıktı gerektiğinde önce teknik resim dosyasını dwg olarak kaydedin. o dosyadan kopyala yapıştır yaparak illustrator veya benzeri bir vektörel programa atın.

çizdiğiniz parçaları 3d yazıcıdan almak istiyorsanız farklı kaydetden stl formatında kaydedin. bütün parçaları açıp tek tek stl formatı olarak kaydetmenize gerek yok. montaj dosyasında stl olarak kaydet dediğinizde bütün parçaları ayrı ayrı stl olarak kaydeder.

parça çizerken atıyorum 4 adet vida deliğiniz var. hepsini ayrı ayrı seçip ölçü vermenize gerek yok. öncesinde bütün daireleri seçip aralarında eşit uzunluk ilişkisi kurarsanız birini değiştirdiğinizde hepsi değişir.

montaj kısmında montaj ilişkileri diye bir kısım var. bu kısım iki parçanın birbirine sabitlenmesi veya aynı eksen üzerinde hareket ettirilmesi gibi parçalar arasında bir ilişki kurar. mesela bir parça alt kapak ve üst kapak olarak ikiye ayrılıyorsa iki parçanın yüzeyleri birbirine çakışık yapılır. deliklerin üzerine vidalar getirilir vidanın delik ile aynı center üzerinde hareket ettirilmesi sağlanır gibi.