bugün

katalonya

"Dimyata pirince giderken, evdeki bulgurdan olmak" deyimi vardır ya bizde. Aynısını yaşamalarına ramak kaldı. Böyle bir tehlikeyle yüz-yüze şu sıralar katalonya özerk yönetimi. Bağımsızlık için yola çıkan katalanlar, özerk yönetimi kaybetmek tehlikesiyle karşı-karşıyalar. ispanyol hükümeti, anayasanın 155.ci maddesini devreye sokmak üzere. Madde şöyle diyor:"ülkenin bölünmezliğini tehdit eden özerk yönetimlere, devlet el koyar, özerklik elinden alınır". Özerk yönetim başkanı puigdemont, bağımsızlık için yola çıkarken avrupa"nın desteğini alacağını zannediyordu. Çok büyük bir hata ve yanlış bir karara imza atmak üzereydi. Geçtiğimiz salı "bağımsızlığı ilan edeceğim" diye geldiği toplantı salonundan, "ispanya hükümetiyle müzakerelere devam" sözüyle ayrıldı. Avrupa komisyonu başkanı, bire-bir görüşmede "sakın bağımsızlık ilan etmeyin, tanınma olasılığınız yok" diyerek, puigdemont'u tarihi yanlıştan geri döndürdü. adeta geri adım attırdı. Avrupa açıkça "ispanyanın yanındayız" mesajı verdi.

"Bu bağımsızlık meselesi bir daha açılmamak üzere kapanmıştır" görüşü hakim akademisyenlerde ve dahi siyaset dünyasında. Kısaca ispanya hükümeti galip geldi diyebiliriz.
Bağımsızlık kanla kazanılır. iki oy sandığı koyarak, devlet kurulmaz. Böyle bir şey ancak Ütopik bir dünyada olur. Belki orada da olmaz.
Katalonya ispanya toprağıdır. Öyle de kalacak...