bugün

10 ekim 2017 yılmaz özdil yazısı

Bir doktor olarak sadece sağlıkla ilgili yazdığı bölümü değerlendireceğim. Verdiği bilgiler, sayılar vs doğru. Ancak tamamı çarpıtma. Bilmeyen insanı kekleme olayı diyoruz buna. Okurken "vay bee adam ne doğru söylemiş" dersin ama, gerçekler hiç de öyle değil.

Hemen açıklayım:

Önden bir bilgi vereceğim ve çok şaşıracaksınız. Amerikada kendine veya bir yakınına sağlık hizmeti verilirken bir hata yapıldığını düşünenlerin oranı kaç biliyor musunuz? Yüzde 60 civarı. Peki türkiyede kaç biliyor musunuz? Yüzde 11. Sadece sayılar üzerinden bakarsanız, mal gibi "aaa türkiye çok başarılı" dersiniz. Ya da bildiğiniz halde çarpıtmak istiyorsanız... bu oranlar gerçek. Sebebi ise halkımızın eğitimsizliği, kadercilik anlayışı ve amerikada kayıtların bize göre çok daha doğru tutulması.

Şimdi gelelim yılmaz özdilin yazısındaki sağlık paragrafına;

Devlet hastanelerinde ölüm %40 artmış. Yani? Hastanelerde adam mı öldürüyorlar? Bunun açıklaması çok basit. Eakiden evinde garibanca ölüyordu. Şimdi ise hastanede doktor bakımı altında, gereken herşey yapılarak ölüyor. Ölüm bazen kaçınılmazdır, engelleyemezsiniz. Ancak güçlü bir devletseniz, hastayı hastanede en azından acısını hafifleterek, her türlü desteği vererek kaybedersiniz. Evinde kendi halinde değil. Yani bu oran aslında gelişmişliği gösteriyor.

Akp döneminde hastaneye giden sayısı arttı diyor. Eskiden muayene olmak mümkün değildi ki. Adam hastaneye gidemiyordu. Şimdi gidebiliyor. Sayı bundan artmış olabilir mi? Yine artan sayı gelişmişliği gösteriyor aslında, burada çarpıtma var.

Ameliyat patladı diyor. Hastanelere her gün onlarca, yüzlerce ameliyat edilebilecek hasta gelir. Yeterli amelyathaneniz ve doktorunuz yoksa, sadece en acil olanlarını amelyat edersiniz. Geri kalan(hayati mesele olmayan, hayat kalitesi amelyatlarından bahsediyorum, burundan nefes alamayan gibi, burun estetiği gibi mesela) hastalar için amelyat düşünmezsiniz. Hastane ve doktor varsa, amelyat sayısı tabiki artar. Amelyat sayısının artması olumlu bir gelişmedir. Burada da çarpıtma var.

Kısacası; sağlıkla ilgili paragrafta, doğru rakamlar vererek baştan aşağı çarpıtmış. Gerçekleri yansıtmıyor.

Diğer paragrafları da uzmanları yorumlasın.