bugün

atatürk büstleri

islam'da put ve puta tapmak haram kılınmıştır.
hatta eskilerde osmanlı zamanında heykel sanatı yasaklanmıştır.
peki heykel ve put arasındaki farkı bilmemek...
bütün mesele bu.

bir heykeli putlaştırmak nedir? yapılan heykeli bir gücün sembolü haline getirmek ona tapmak ondan medet ummaktır.

örneğin birinin heykelini yapıp, onu (örneğin) yeryüzündeki denizlerin ve okyanusların tanrısı ilan etmektir. ona deniz ve okyanusları kontrol etme gücünü yükleyip onun gücüne dua etmektir. onu yeryüzündeki suların kontrolcüsü, yaratıcısı, tanrısı ilan edip ona tapmaktır, onu putlaştırmaktır. burada aslında o heykele tapılmaz, o heykel sadece bir semboldür; denizlerin gücünün sembolü.. biz insanlar o güce taparız, taparlar.

oysaki atatürk büstleri ve heykelleri bambaşka bir şeydir. atatürk ülkemize ve toplumumuzda çok büyük faydalar sağlamış, çağ atlamamızda çok büyük bir rol oynamıştır. ülkemize tam anlamda demokrasiyi ve cumhuriyeti getiren o'dur. osmanlı döneminde ikinci plana atılan kadınlara dönemde elinden geldiğince hak tanımıştır. biz onun büstlerini ve heykellerini ona tapmak amaçlı değil, sadece onu saygıyla anmak, onu hatırlamak, unutmamak için yaparız. bu saygı ve sevgiden kaynaklanır. biz ona bir güç verip, onu tanrısallaştırıp, bir sembol haline getirmeyiz. biz o putperestlerden değiliz.

lütfen artık atatürk yolundan giden saygı duyan insanları kafir ve putperest ilan etmeyin. herkesin dini de inancı da ahlakı da kendisinedir. türk toplumu bunu bir öğrenemedi gitti. bir kişiye saygı duyup onun açtığı yolda ilerlemek bambaşka bir şey müslüman olmak ise bambaşka bir şeydir... bu ikisini ilişkilendirenmezsiniz.

edit: cahil olup da heykel ve put arasındaki farkı bilmemek ise bambaşka bir alemdir..