bugün

abdulhamit

Osmanlı Donanması'ndaki ilk denizaltılar.
1886'da Yunan hükümetinin isveçli fabrikatör norddenfelt ile anlaşıp 9 bin sterline bir denizaltı aldığının öğrenilmesi üzerine 2.Abdülhamit'in ikazı ile Babıali de harekete geçip aynı fabrikaya iki adet denizaltı sipariş etti.
Satın alınan bu denizaltıların ingiltere'de imal edildikten sonra parçalar halinde vapurla istanbul'a getirildiği ve Taşkızak Valide Tersanesi'nde monte edildiği biliniyor. Yeni tabirle off-set anlaşması denilen sistemin burada da uygulandığı belli ki, kaynaklar denizaltıların bazı parçalarının istanbul'da imal edildiğini zikrediyorlar. Abdülhamid adı verilen ve 6 Eylül 1886'da ilki denize indirilen denizaltıların dalış tecrübeleri 5 ay sonra yapıldı. izmir Körfezi'ne götürülen denizaltılar torpido atış denemelerini burada yaptılar.
Satın alınan bu denizaltılardan denizaltı teknolojisi çok hızlı değiştiği için ve çabucak demode olduklarından bir fayda sağlanamadı. Dalışlarının en fazla bir kaç dakikalık olması, su altında dengesiz olmaları ve hareket kabiliyetlerinin neredeyse olmaması bunun en önemli sebeplerindendir. Periskop icat edilmediği için kaptan küçük bir pencereden gözetleme yapabiliyordu. Üçü, mangal kömürü ile istim tutan makineleri çalıştırmakla görevli,biri kaptan biri de silahçı olmak üzere 5 personel taşıyabiliyordu Abdülhamid'ler. Ancak bu zaafları bilinmesine rağmen su yüzeyinde küçük bir hedef teşkil etmeleri ve torpido atma kabiliyetleri dolayısıyla Osmanlı Donanması içinde kabul gördüler.