bugün

hikmet kıvılcımlı

işçi sınıfımız’ın biricik sosyal bilimi marksizm-leninizm’in ustalarından bir tanesidir. lenin sonrasının en büyük devrimcisi.
marks-engels ustalar, kapitalizmin ve tüketim toplumunun işleyişini diyalektik materyalizmin ışığında incelemiştir. değer, mutlak/nispi artı-değer, artık-ürün, sermaye birikimi, kâr gibi kavramları bilimsel sosyalizme katmıştır. serbest rekabetçi kapitalizm döneminde geçerli olan marksist devrim teorisi’ni ortaya koymuşlardır.
marks usta’nın takipçisi devrimler kartalı lenin usta; proletarya partisi, demokratik merkeziyetçilik ve emperyalizm (finans-kapital, tekelci kapitalizm) konularında bilimsel sosyalizm teorisini geliştirdi ve derinleştirdi. tekelci dönemde geçerli marksist-leninist devrim teorisi’ni ortaya koydu. geriye kalan ömrü devrim kasırgalarıyla geçti. 1903’ten 1917 mart’ına kadar işçi sınıfının köylülükle ittifakıyla gerçekleşecek demokratik devrim mücadelesini yürüttü. şubat devrimi’yle amacına ulaştı, 1903’ten beri kerte kerte taşıdığı demokratik halk devrimi’ni gerçekleştirdi. 1917 mart-1917 ekim tarihlerinde yoldaşlarıyla beraber sosyalizme geçişin hazırlığını yaptı. ekim devrimi’yle rusya’da sosyalizme geçişi sağladı ve dünyamızın ilk proletarya devletinin kurucularından oldu.
marks-engels-lenin ustalar, antika tarihi incelemeye fırsat ya da zaman bulamadılar.
hikmet kıvılcımlı usta bu zamanı buldu. antika tarihin bir kör dövüşünden ibaret olmadığını söyleyerek antika toplumların işleyiş kanunlarını buldu. ilkel toplumlarda tarihçil (tarihsel) devrimler olarak tasvir ettiği devrimlerin insanlığın önünü açtığını gösterdi. tarihsel devrim kavramını bilimsel sosyalizme kazandırdı.

görsel
güncel Önemli Başlıklar