bugün

din bireysel midir toplumsal mıdır

Birisi kafasına göre sorguladığına göre ırgalanmış olmalı. Demek ki bireye hitap eden kısmı da var. ilaveten toplumsal boyutuyla ilgili söz söylenmiş. Demek ki bireyden topluma uzanıyor. O halde dini inkar, toplumsal dinamiklerin en temelini oluşturan insanın kendiyle çelişmesi halidir. Toplumu ve ilahi kaideleri kabul etmemekle insan, toplumsal bir varlık olduğu gerçeğini inkar etmiş olmaktadır. Misal, insanlar ve toplum öteden beri çeşitli yemek alışkanlıklarına sahiptir. Fakat her milletin kendine özgüdür bu. Siz bir fransız yada italyan mutfağında rahat edemezsiniz her ne kadar akdeniz mutfağı olsa da. Ana kural yol ve kaideler baki kalmak kaydıyla, mutlaka kendi kimlik ve kişiliğinize has özellikler katarsınız içine. Hatta ve hatta herkes kuru fasulye yapar fakat hepsinin malzemesi tadı ve lezzeti farklı farklıdır. Bunun gibi islam da 1400 yıldır ilk günkü gibi olduğunu iddia etmek, tarihten ve yaşanılan süreçten bi haber olmaktır. Bugünün insanlarının yaşadığı % 10 luk dini hayatı sanki % 100 müş gibi eleştirmek, olayı çarpıtmak ve saptırmaktan başka bir şey değildir. Bildikleriyle amel etmedikten sonra sormanın araştırmanın öğrenmenin bir kıymeti harbiyesi yoktur. Ne diyor ayeti keriymede;

"Asra yemin olsun ki,

insan mutlaka ziyandadır.

Ancak iman edenler, salih amel (iyi işler) işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye eden ve sabrı tavsiye edenler bunun dışındadır. (Asr-1/2/3)"

Kendisi Ziyanda olan insan kalkmış topluma ahkam kesiyor. Kendi kıçını kurtarmış sanki. Topluma fayda vereceği yerde yol kesicilik yapıp milletin günahını vebalini üzerine alıyor. Akıllı ya.