bugün

diriliş ertuğrul dizisindeki tarihi hatalar

senaryosunda bir alay hata vardır. ben en çok göze batanlarını yazacağım. bilindiği gibi osmanlı'nın kuruluş yıllarının belgeleri kuruluş'tan çok sonra yazıldı. bizim bırakın ertuğrul gazi'yi, osman gazi'nin döneminden kalma belgemiz yok. bilgiler daha çok italyan ve bizans hattâ arap kaynaklarından alınma. pachimeres kronikleri, hatta ibn-i battuta seyahatnamesi...

kurgu olduğunu bilip ona göre izleyin. her şeyi geçtim koskoca anadolu genel valisi, baycu'yu mağaralarda 3-5 askerle saklanan, ertuğrul tarafından öldürülen biri olarak gösterdiler. kitap okuyanları geçtim; lisede tarih dersi görmüş herkes bilir ki, 1243'te baycu, koskoca türkiye selçuklu sultanı'nı yenmiş adam. hani ufak bir boy beyi ile uğraşmadı...

o dönemde anadolu ile alakası bile olmayan tapınakçıları ertuğrul ile karşılaştırıp savaştırmak fantezidir, gerçek değildir. tarih diriliş dizisiyle falan öğrenilmez, açıp faruk sümer, halil inalcık, ilber ortaylı gibi bilim adamlarının eserlerine bakacaksın.

ardından; daha 15. yy'da bile islamlaşma sürecini bitirmemiş türkmenlerin(faruk sümer'in oğuzlar eserini açıp okuyun) dizide bidiğin el nusracı gibi gösterilmesi, alayının cihatçı gibi sakalla gezmesi, kadınların çok geri planda kalması, alenen coğrafi hatalar yapılması ve kronolojinin içine sıçılması gibi hatalar mevcut.

amk bugün 2017'de hâlâ göktanrı inancının bin tane âdeti dururken; 13. yy'daki türkmenlerin hayatını anlattığı iddia edilen dizideki sözde türkmenlerin tek bir eski türk âdetine yer verilmemesi.