bugün

fethullah gülen

bir insanı aziz ilan etmeden önce yaptığı etkinin başmeleklere yakışır olması gerektiği ehli tarafından bilinir. eğitim kurumları açması bunu bir seviyede doğrular ancak o eğitim kurumları içinde ne olduğu ve ne tertiplendiği de görülmedi değil. bir aziz allah'ın muradının insanın tamamlanması, yaratımın ilerlemesi, toplumların şifalanması ve insanların nurlanması olduğunu bilir. ezoterik tertip içinden bakılınca kendisinin hakikat namına pek bir eseri yoktur, yobazlıktan geçemediği için simyadan kalmıştır, bu da ziyadesiyle allah'tan ve kanundan gayrı olduğunu gösterir.

fitneci ve insanları kışkırtıcı hallerinden önce, insanları yanlış yönlendirici tarafı da vardır. tek hakikat islam değil, hakikat zaten evrene yaygın yazılmış olan kanunlardan anlaşılır, bunu gözlemleyerek ve alıcılarımızı açarak gün be gün geliştiriyoruz. islam bize bir temel ahlak ve birlik-selamet bilinci sağlıyor insanlığın önemli gelişim kalelerinde araştırma, çalışma ve gelişme yapabilmemiz içindir bu da.

ruh toplumlar için hayat tatmini ve sağlık üzerinden elzem önem taşıyan bir konudur ve sadece dini boyuta sınırlandırılmamalıdır. gerçek ruh çok yücedir, bunun içinde bilim de sanat da felsefe de mitoloji de astroloji de teknoloji de olabilir, bütüncül düşünmek gerekir. ruh seküler bağlamlarda da incelenmeli, araştırılmalıdır.

cinsel hikmetlere ermemiş olması zaten onu kişisel ego sınırları içinde tutmaya da sebep olur. iffetin sırları da muazzamdır ancak cinsellikte yaşanan çakra birleşimleri allah'ı yepyeni gözlerle sanki 3 kişi birden bakıyormuşçasına görmeyi sağlar, bu da kişiyle ötekinin hakikatini birleştirerek eşitlik yaratır, kürsüden boyuna konuşarak insanlığa üstün taslamak olmuyor, tahtırevandan inmek gerekir bu yüzden.

bu yönden ledünni ilimleri eksiktir, mehdi olduğuna inananlar bir kuru yalana inanmaktadır.*