bugün

macbeth

17. yüzyılda shakespeare tarafından yazılan oyun. Konusu bir adamın ve karısının iktidar hırsı etrafında şekillenir. Macbeth cadılardan kral olacağı ile ilgili kehaneti dinledikten sonra amcaoğlu olan kralı öldürür ve olaylar gelişir.

Bu akşam ibb şehir tiyatrolarında sahnelenen ulviye karaca uyarlamasını izledim. Dekor, kıyafetler, oyunculuklar, ışık ve ses gerçekten iyiydi. Macbeth karakterini canlandıran oyuncunun sesinin çok da güçlü olmaması göz ardı edilebilir. Zaten lady macbeth yeterince göz doldurduğu için geri kalan oyuncuların kusurları fazla göze batmıyor. Ne çok göz demişim lan. Neyse.

Oyundaki simgelerin ve kuklaların kullanımı çok güzeldi. Kuklaları ilk gördüğümde "sürrealist bir uyarlama olsun diince aklınıza hemen kukla mı geldi" diye yargılamadım değil ama kuklaların başarılı kullanıldığını gördükten sonra bu düşüncelerimi içime attım. Yine de kralın macbeth'e misafir geldiği sıra duyulan motor sesi çok anlamsızdı. Tamam kardeşim sürrealist diyosun da o kadar da değildir yav.

Oyunun fazlasıyla kırpılmış olması final sahnesini çok aceleye getirmiş gibi geldi bana. Oyun sadece kralın öldürülmesi ve final üzerine yoğunlaşmış, geri kalan sahneler genellikle üstünkörü geçilmiş. Ayrıca macbeth'in banquo ile olan ilişkisi de yeterince net değildi, bunu da kesilip atılan sahnelerin eksikliğine bağlıyorum. Tabii her şeye rağmen final sahnesi oldukça güzeldi. Lady macbeth'in dansı, asla temizlenmeyen ellerinin düşüncesiyle birleşince epey etkileyici oldu.

Nasıldı diye soranlara güzeldi diye cevap verdirtecek bir oyundu ama bence şehir tiyatrolarında izlenecek daha güzel oyunlar var. illaki gidicem diyorsanız gidin izleyin, öyle çok da pişman olmazsınız.