bayan

neden ayıp karşılandığı üstüne elle tutulur tek bi gerekçenin bile verilmediği kelime.

harbiden neden.. şuna bi cevap verin tamam kullanmayalım. misal ingilizcede "nigger" kelimesini kullanmıyorlar ama sebep sorduğunda gayet mantıklı bi açıklamaları var. nigger lafının uydurulmasının zaten ilk sebebi, zenci (bu nigger demek değildir, türkçe bu kelime) insanları aşağılamak için köle tacirlerinin uydurduğu bi laf olması zaten. ayrıca nigger yerine black diyebilirsin, afro american diyebilirsin, colored bile diyebilirsin. yani bir, kelimenin çıkış sebebi zaten aşağılama, iki, kelimenin alternatifleri bol.

bi kelimenin ayıp olmasının diğer bi sebebi de kelimenin argoya girmesi. yani göt derken de anüs derken de makat derken de aynı şeyi kastetsen bile göt diyemezsin. çünkü göt kelimesi etiketlenmiş ve argo sayılmıştır. yani bi insan kaba konuşma amacı varsa sadece göt der, aksi takdirde makat der, kıç der kurtulur.

haaa gelelim bayan kelimesine.. bu kelime aşağılama amacıyla mı uydurulmuş.. hayır. bu kelimenin alternatifi bol mu.. hayır. hatta bazen hiç alternatifi bile yok diyebilirsin. bu kelime argo mu sayılmış.. hayır. bizzat kibar bi dil literatüründe kullanılmaya çalışılmış. ee neden ayıp peki.. öyle işte.

hanımefendi diye her koşulda diyebilir misin.. hayır. kadın diyebiliyor musun daha yeni teenager (bunun da türkçesi yok yahu) yaşlarını süren bi kıza. sözlükteki hanımefendi yazarlar diyemiyorsun, kadın yazar bile garip oluyor. iş illa bekaret değil ki, kadın kelimesi illa ki biraz yaş biriktirmiş kadınlara ancak denebiliyor.

ilk zamanlarda bu kelimenin yadırgandığını duyduğumda "acaba bay kelimesinden türetildiği için, kadınları ancak erkekten türemiş bi varlık olarak gördükleri için mi bu kelimeye karşılar" diye düşünmüştüm, ama yok, öyle bi sebep de yokmuş (ingilizcede female kelimesi ayıp değil ama male'den türetildiği halde.. ya da tersi). zaten hiç sebep yokmuş onu sonra farkettik.

zaten argo içinde yer almayan bi kelimeyi zorla argo sınırlandırmasına tabii tutmak için beyhude bi çabadır bu kelimenin aşağılanması. fonetik olarak da bi anormalliği yok, aşağılama niyeti de yok, argo dahilinde de kullanılmıyor.. dert ne o zaman bi bilsek.

- bi bilet lütfen, kadın yanı olsun.
- kadınlar tek sıra olsunlar.
- merhaba kadın (e hadi hanımefendi bu durumda kurtarır).
- ev arkadaşı kadın aranıyor (sanki sonrasında "ele avuca gelir olsun" diye devam edecek havası var)
- kadından ikinci el araba.
- kadın sezer (bayan sezer).
- kadın içki getir..

hepsi zorlama (ama hiçbirinde bayan deyince zorlama hissedilmiyor).. sonuncusu hariç. ama ona da barbar deniyor.