bugün

ateistlerin en büyük yanılgısı

Agnostik biri olarak yorumum şu şekilde.

Tanrı neden yoktur diye sorulduğunda, " görmüyorum, o yüzden de inanmıyorum" cevabını aldığım zaman üzülüyorum. Bu konuda iki şey söyleyebilirim.

Birincisi, " inanmak " kelimesi sözcük anlam ve öbeği ile zaten görmediğin bir şeye karşı söylenildiği zaman anlamını yitirmez. Misal, cep telefonunu gösterdim sana ve " bak bu cep telefonudur" dediğim zaman evet inanıyorum o bir cep telefonudur demezsin. Sadece evet o bir cep telefonudur dersin. Yani zaten gördüğün bir şeye inanmak olmaz. Gözünle gördüğün bir şey oradadır inanmayı gerektirmez.

ikincisi de bilindik bir durum. Akıllı mısın diye sorarım. Aptalım derse muhabbeti bitiririm hemen sorudan sonra. Akıllıyım derse de hani aklın göster inanmıyorum diyerek bu savı çürütebilirim. Çok basit bir şekilde.

Konu başlığına gelirsek, en büyük yanılgısı şudur. Her nesnellik göz ile aranmaz. Yani gözümle görmüyorsam gerçekte o yoktur diyemezsiniz. Süt içiyor isen süt proteinini de içiyorsundur. Bunda süt proteini yok diyemezsin. Sadece gözünle görmüyorsundur bimukabil tat alma organı olan dilin ile onu beyin korteksinde algılarsın. Gözünün göremediği bir şeyi dilin algılayabilir. Belki de dilinle tanrıyı bulacaksın. illa gözün gerekmez.