bugün

darth sidious

ağır spoiler içerir
--spoiler--
amacı sith'in galaksiyi yeniden yönetmesi ve jedi'ları yok etmek olan sith lordu. yaptığı müthiş planla uzun vadede sabrederek işe koyulmuş ve sinsice amacına ulaşmıştır. klon savaşlarını planlamış, her iki tarafı da yöneterek savaşın herkesi yıpratmasını sağlamıştır. savaş sayesinde aldığı üstün yetkilerle yönetim şeklini istediği hale getirmiştir. yıllarca jedi'ların dibinde olmasına rağmen onları savaşla meşgul ederek güçsüzleştirmiş ve kendi varlığını sezmelerini bir şekilde engellemiştir. gücün en yetenekli kullanıcılarından ve jedi'ların en bilgelerinden yoda bile onun varlığını sezememiştir. ayrıca küçüküğünden itibaren anakin ile ilgilenmiş ve onun için bir dost olmuştur. anakin'i iyi tanıyarak, kendini beğenmişliğinden ve yeterince bilge olmayışından faydalanarak onu kendi tarafına çekecek bir takım düşünceleri ona aşılamış ve onu darth vader olarak karşımıza çıkartmıştır.

mace windu'ya bilerek yenildi yorumuna katılmıyorum. dövüş sırasında kılıcını düşürdükten sonraki tepkisi bilerek yenildiği izlenimi uyandırmıyor insanda. o kaçısı. ayrıca yoda ile dövüşleri sırasında yoda'dan kaçmaya çalışan ve onun gücü karşısında şaşkınlığa uğrayan kendisidir. yoda ışın kılıcını düşürmemiş olsaydı impratorluğu daha kısa sürerdi muhtemelen darth sidious'un. windu da konseyin en güçlü jedilarından birisi. darth sidious'tan daha zayıf olduğunu düşünmek yanlış olur. windu'nun hatası anakin'e güvenmemeye devam etmemesi veya onun sözünü dinlememesidir. anakin jedi'ların yönetimi ele geçirmek istemediğini biliyordu, tek amacı padme'yi kurtarmaktı ve mace windu sidious'u öldürmek yerine tutuklamayı tercih etmiş olsaydı muhtemelen anakin karanlık tarafa düşmeyecekti.

the force konusunda en güçlülerden biridir, geleceği de görebilmektedir. darth vader'ın herkesten daha güçlü olacağını da öngörmştür, bu nedenle bölüm6'da luke'u babasını öldürüp onun yerini alması yönünde gazlamıştır. bu durum kendi çırağının kendisini öldürerek yerine geçmesi ihtimalini hep değerlendirdiğini gösterir. count dooku'da bu mantıkla öldürttüğü başka bir çırağıdır. hatırlarsanız bölüm5'te darth vader luke'a kendi babası olduğunu söylerken "imparatoru yenebilirsin baba oğul galaksiyi yönetiriz" diyor. bölüm3'te padme'ye söylediği gibi. sith'lerin ne mal olduğunu gösteren ayrı bir detay. tıpkı sidious'un kendi ustasını uykusunda öldürmesi gibi.

ancak luke için babasına olan merhameti sonu olacak diye yorum yaparken babası olan darth vader'ın oğluna olan merhametini görememiş ve kendi sonunu hazırlamıştır. bu da öngörülerde hata yapabildiğini gösterir ki, anakin'i karanlık tarafa çekmek için windu ile duellosunu bilerek kaybettiği yorumuna bu nedenle katılmam.

ayrıca eklemek isterim ki luke o yıldırımlara maruz kaldığı halde bedeni deforme olmamıştır. belki de sidious artık yaşlanmıştı bölüm6'da bilemiyorum, çünkü bölüm3'te windu'nun ışın kılıcından dönen yıldırımlar kendi bedenini fena deforme etmişti. darth vader giydiği kostüm sayesinde hayatta kalıyordu, yıldırımların kostüme ağır zarar verdiği gerçek. kostümlü değil de obiwan onu biçmeden önceki halinde olsaydı muhtemelen o da orada ölmezdi.

--spoiler--