bugün

ahlakın kaynağı dindir

Ahlak anlayışı zamana ve topluma göre değişir. Dinlerde kendi zamanlarında, kendi içinde bulunduğu topluma göre mevcut ahlak anlayışını kaydeder. Mesela tevrata çocuğunu kesmek normal bir şeymiş gibi girer çünkü o zamanlar normal birşeydir bu.

Diyelim ki ahlakın kaynağı din, dinlerin de islam anlayışı ile aynı dinin devamı olduğunu varsayıyoruz. Kuran değiştirilemeyeceğine göre ahlak kuralları sabittir. Bu durumda aynı ahlak kurallarını tekrarlaması gerekir. Tarihine bakıyoruz. Tevrat evlilikten fazla bahsetmez, incilde tek eşlilik var. Boşanma yok. islamda çok eşlilik var.

Diyelim, incil ve tevrat değişti. Değişmişse neye göre değişmiştir. O dönemde güçlü olan kimse ona göre değişmiştir. Eee güçlü olanın kadınlar olmadığı gayet açık. Yine erkek egemen toplumda din değişecekse kadınlara avantaj sağlayacak şekilde değişmiş olamaz. "incil ve kuran birbirinin devamı değildir." sonucuna rahatlıkla varılabilir.

Diyelim ahlakın kuralları sabit değil. Her dönemde farklı ahlak kuralları indirildi. Daha kötü olur, çünkü bu seferde kitap sabit. Belki 100 bin yıl sonra da aynı ahlak kuralları geçerli olacak mı.

("1 erkek 4 kadınla evlenebilir" bir ahlak kuralı mıdır. Çok fazla öyledir.)