enerji içeceği

enerji içeceğini fazla tüketenlere duyurulur!

Enerji içeceği pazarı hızla büyümeye devam ederken, tüketiciler bu içeceklerdeki çeşitli katkı maddelerinin potansiyel risklerinden haberdar olmalıdır.
örneğin niasin gibi vitaminler günlük alım miktarını aşan dozda alındığı zaman vücutta birikip, toksisiteye sebebiyet verebilir. Bu da sağlığımız için büyük tehdit oluşturabilmektedir.

nitekim enerji içecekleri de b vitaminlerinin bir karışımını içerir.
ve enerji içeceklerine katılan diğer katkı maddeleri ile beraber bu içecekler ''enerji harmanı'' olarak da adlandırılabilir.

üretici firmanın üretmiş olduğu enerji içeceğinin üzerindeki etikette - içeceğin içerisinde- ; taurin, glukuronik asit, malik asit, N-asetil l-tirozin, f- fenilalanin, kafein ve sitikolin bulunur.
içeceğin içerdiği B grubu vitaminleri: B12, (Siyanokobalamin), b9(folik asit), b6 (pridoksin) ve b3(niasin)’dir.
bu vitaminlerin pek çoğu içecekte yüksek konsantrasyonlarda bulunup, insan sağlığı için zararlı olabilecek birikimlere ve yan etkilere sebep olur.
bazı maddelerin aşırı dozu toksisiteye neden olur; fakat b grubu vitaminlerinin hiçbirinde hepatotoksisite yoktur; bir tek vitamin b3 dışında.

enerji içeceklerini fazla tüketmek insanda karaciğer problemlerini tetikleyebilir !

yakın bir zamanda yabancı bir ülkede yayınlanmış bir hasta raporu;

Enerji içeceğini üç haftadır düzenli olarak her gün tüketen 50 yaşındaki bir erkekte, akut hepatit olarak adlandırılan bir durum gelişti.
hasta başlangıçta rahatsızlığını grip zannetmiş. ancak rahatsızlığın ilerleyen sürecinde idrarı koyulaşıp, cildi sararmaya başladığında hasta, durumunun daha ciddi bir hastalık olduğunu tahmin edip, bir sağlık kuruluşuna başvurmuş.
başvurduğu sağlık kuruluşunda doktorlardan oluşan bir ekip hastayı muayene etmiş.

Acil serviste tedavi altına alınan adam, doktorlara 2 haftadır hasta olduğunu, hastalığının belirtilerinin; karın ağrısı, iştahsızlık, bulantı ve kusma şeklinde nüksettiğini söylemiş.

doktorlar, hastanın daha önceden herhangi bir sağlık sorununun olmadığını ve ilaç kullanmadığını öğrendiler.
fakat doktorlar, hastanın son 3 haftadır düzenli olarak günde 4 ila 5 adet enerji içeceği tükettiğini hastanın kendisinden öğrendiler.
ekip doktorlarından florida üniversitesi’nde görev yapan dermatolog dr. Jennifer. H. hasta muayene sonuç ve tetkikleri rapor olarak derlenmiş.
doktorlar fiziksel bir muayene sırasında hasta adamın karın ağrısının karaciğerin tam yanında nüksettiğini gözlemlediler. doktorlar hastaya, kan testi ve karaciğer biyopsisi de dahil olmak üzere ek testler gerçekleştirdi.
transaminit ve kronik Hepatit c enfeksiyonu bulguları için laboratuvar çalışmaları dikkat çekiciydi.
Hastada yapılan ultrason taramasında, hastanın ekojenik bir karaciğer ve diffüz safra kesesi duvar kalınlaşması olduğu gözlendi. karaciğer biyopsisinde köprü nekrozu ve belirgin kolestaz bulunan şiddetli akut hepatiti görüldü.
ve hasta raporuna hastanın akut hepatit olduğunu yazdılar.
hastanın aynı zamanda farklı bir karaciğer enfeksiyon tipi olan kronik hepatit C olduğu doktorlar tarafından belirtildi.

(Akut hepatitis veya karaciğer iltihabı, bazı vitaminleri de içeren geniş bir yelpazeyi barındırabilecek ilaçlar ve suplementlerin tüketilmesinden kaynaklanıyor olabilir. bazı durumlarda hastalar için ölümcül olabilecek kadar tehlikeli akut karaciğer yetmezliğine neden olabilir)

ancak doktorlar, hasta sonuç raporuna göre; hasta adamın kronik hepatit enfeksiyonunun kendisini hastaneye kaldıran akut durumla ilişkili olduğunu düşünmüyor.
bu bağlamda şüpheler hastanın tüketmiş olduğu enerji içecekleri üzere dikildi.
özellikle bu içeceğin bileşiminde yer alan b3 vitaminine.
kuvvetle muhtemel bu hastada akut hepatit gelişimi aşırı enerji içeceği tüketimine bağlıydı.

(sarılık aynı zamanda karaciğer probleminin bir işareti sayılır. bu durum , kırmızı kan hücrelerinin yıpranması dolayısıyla karaciğerin normal fonksiyonlarını tam olarak gerçekleştirememesi ile ortaya çıkar)

hasta adamın tüketmiş olduğu enerji içeceği 40 miligram b3 vitamini içeriyordu.
bu ise; insanların her gün alması gereken miktar olan 20 mg’ın iki katıydı.
böyle bir durumda, günde 4 ila 5 adet enerji içeceği tüketen adamın günlük almış olduğu b3 vitamini toplamda 160mg ila 200 arasında değişmektedir.

geçmiş yıllarda birtakım araştırıcılar tarafından yürütülen araştırma sonuçları, bir günde insan vücuda alınan 500 mg’dan fazla b3 vitamininin karaciğer üzerinde toksik etkilere sebep olduğunu göstermiştir.
hasta adamın bir günde vücuda almış olduğu miktar ,evet , her ne kadar 500 mg altında olduğu bariz ortada olsa da hastanın karaciğerinde b3 vitamininin birikimli etkisini görmek yine de olasıdır.

doktorlar enerji içeceklerindeki diğer bileşenlerin de hastalık belirtilerine katkı sağlayabileceğini ifade etseler dahi , içecekteki mevcut diğer bileşenlerin karaciğere zararlı etkilere neden olup olmadığı konusunda da ellerinde yeterli bir bilgi ne yazık ki mevcut değil.

hasta, enerji içeceğini içmeyi bırakmış. hastanede 6 gün gözetim altında tutulmuş. hastanede kaldığı üçüncü günden itibaren hastalığının belirtileri gözden kaybolmuş.
daha sonra hasta kronik hepatit c tedavisi için bir karaciğer doktoru tarafından tedavi altına alınacakmış.

tavsiyeler;

enerji içecekleri ve diğer bitkisel/tezgah altı- üstü takviyelerini aşırı miktarda tüketen akut hepatit şikayeti olan hastalar bu tür içecekleri bir an önce bırakmalıdır.

Enerji içeceği de dahil olmak üzere bitki ve günlük suplement takviyeleri, nedeni bilinmeyen akut karaciğer hasarı ile gelen hastalarda ayırıcı tanıda düşünülmelidir.

Hastalar, niasin bakımından zengin enerji içeceklerinin tükenmesi ile ortaya çıkan potansiyel hepatotoksisite riski konusunda eğitilmelidir.