bugün

başkanlık sistemi

işte AKP’nin ‘başkanlık’ sistemi
--spoiler--
Anayasa teklif taslağına göre başbakanlık kalkacak, kabine cumhurbaşkanına bağlı olacak.
Aylardır konuşulan AKP’nin yeni anayasa çalışmalarında artık sona gelindi. Başbakan Binali Yıldırım geçtiğimiz hafta MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşerek taslak metne ilişkin son görüşlerini almış ve bunun ardından önceki gün de MHP’ye taslağı resmen göndermişti. Taslak metni olumlu bulduğunu açıklayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de dün partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada; CHP'ye de çağrı yaparak “Naz etme, kapris yapma” diye seslenmişti. Başbakan Binali Yıldırım da “MHP ile birlikte başkanlığı getiriyoruz” demişti.
iÇERiĞi SIZMAYA BAŞLADI
Son olarak MHP lideri Devlet Bahçeli, AKP’nin kendilerine sunduğu ‘Anayasa’ taslağında ‘Başkan’ değil ‘Cumhurbaşkanı’ ifadesinin geçtiğini açıklamıştı. Herkesin konuştuğu ama kimsenin içeriğini bilmediği yeni anayasa taslak metninin ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı. Milliyet’in haberine göre; AKP’nin MHP’ye sunduğu anayasa teklif taslağına göre başbakanlık kalkacak, kabine cumhurbaşkanına bağlı olacak.
Buna göre;
-Kabine’nin dörtte biri milletvekillerinden olacak, kalanı dışarıdan atanacak.
-Başkan yardımcısı kabine içinden olacak
-Başkan seçimi ve TBMM seçimleri 5 yılda bir aynı gün yapılacak.
-Bir kişi 5+5, iki dönem cumhurbaşkanı seçilebilecek.
-Hükümet tasarısı olmayacak, düzenlemeler yasa teklifleriyle yapılacak.
-Atama yetkilerinin çoğu cumhurbaşkanında olacak.
-Cumhurbaşkanı genel siyasetin yürütülmesinde ihtiyaç duyduğu kanunla düzenlenmemiş konularda başkanlık kararnamesi çıkarılabilecek.
--spoiler--
güncel Önemli Başlıklar