bugün

megiddo muharebesi

1. dünya savaşında en çok kayıp verdiğimiz muharabelerimizden birisidir.Savaş Osmanlı'nın güney cephesinde 19-21 eylül 1918 tarihleri arasında oldu.

Savaş osmanlı imparatorluğu ve britanya imparatorluğu arasında gerçekleşmiştir.Osmanlı imparatorluğuna bazı alman komutanlar eşlik etmiştir.Britanya imparatorluğu sömürgeleri, fransa ve ayaklanan araplar da britanya imparatorluğuna yardım etmiştir.

Osmanlı ordusunda halil inancık'a göre yaklaşık 30-35 bin arası asker varmış.Buna karşın 80 bin ingiliz askeri ve 5 binden fazla arap varmış. Her türlü lojistik ve teknolojik üstünlük ingilizler tarafındaydı.Hatta tanklar ve uçaklar bile getirtmiştir ingilizler.

Halil inalcık ingilizlerin bu saldırısını şöyle açıklıyor."Küt-ül Amare de ingilizler tarihlerinde olmadığı kadar büyük bir savaş kaybettiler, esir alındılar ve onurları ayak altına alındı.En azından bir karşılık vermek için var güçleriyle böyle bir taarruza kalkıştılar."(kaynak halil inalcık)

Daha önce de ne savaşlar gördük teknoloji ve asker sayısı karşı taraftada olsa kazanılan.Alman komutan Liman paşa inanılmaz derecede taktiksel hatalarıyla berbat ötesi öngörüsüyle adete osmanlı ordusunu kendisi yok etmiştir.

Osmanlı imparatorluğu neredeyse tüm gücünü kaybetti burada.6 bin kişinin anca canını kurtardığı söyleniyor bu savaştan.ingilizler ise bin kayıp verdiler sadece.

Osmanlı bu savaş sonrasında Ürdün ve Suriye'yi tamamen kaybetmiştir.Savaşın bitişi hızlanmıştır.

Ulu önder mustafa kemal yıldırım komutanlığına atandı liman von sanders'in başarısızlığından sonra.inanılmaz taktiksel zekasıyla anadolu'yu savunup ingilizler'in girmesini engelledi Anadolu'ya.Yani çok kritik bir başarı güçlü bir orduya karşı anadolu'yu savunmak.

savaşta kullanılan bir ingiliz uçağı:

görsel