bugün

telsiz kullanım ücreti

Kendi vatandaşı olduğumuz ülkede yolda gidebilmek için para veriyoruz. Yol özel şirkete ait. Köprüler de aynı şekilde.

Elektrik kullanmak için özel şirkete para verip elektrik kullanıyoruz. Buraya kadar her şey normal. Devlet gelip "vergi" alıyor. Neden? Hangi hizmet için? Elektriği veren başkası, benim yaşamsal ihtiyacımı verecek hizmetini özelleştiren sensin, benden neden vergi alıyorsun?

Cep telefonumuza Tl yüklüyoruz. Operatör kazancından vergi ödüyor. Biz harcamamızın vergisini her ay "telsiz kullanım ücreti" olarak ayrıyetten ödüyoruz. Peki neden? Bana iletişim hizmeti veren sen değilsin özel bir şirket, paramı ödediğim de o, onu özelleştiren de sensin, benden hangi hizmetin vergisini alıyorsun?

Köprü yapmışlar. Özel bir şirketle anlaşmalı durum. Devletin desteğiyle özel şirkete kredi veriliyor, özel şirket köprüyü yaptırıyor, daha sonra işletiyor. Bir de azami kâr üzerine anlaşma imzalatıyor ; "şu kadar kazanamazsam farkını devlet kasasından ödersin" devlet kasasını dolduran benim. Köprüden geçersem parayı verecek olan benim. Geçmezsem verecek olan yine benim. Marmara'ya yaptığın köprünün ettiği zararı Şırnak'ta Ankara'da Yaşayan vatandaş neden ödesin? Kaldı ki devlete de gitmiyor bu para.

Araba alıyorum, üretene 1 veriyorsam 1 de sen istiyorsun. Neden? Bu topraklarda arabayı sürebilmem için. E zaten yollar senin değil? Yolda giderken ayrıyetten geçiş ücreti ödüyorum. Sen kargo şirketi misin hükümet mi? Üret burada, direk sana 2 vereyim. Ama bu topraklarda da ücretsiz gidebileyim. Deli Dumrul olayını bilenler anlar, halt etmiş bunların yanında.

Peki bu kadar vergiyi neden veriyoruz? Çok büyük bir rahatlık içinde, mutluluk içinde yaşıyoruz da, bu ülkenin vatandaşı olabilmek için mi bunca vergiyi vermeye muhtaç kalıyoruz? Akla mantığa sığdıramıyorum.

Bu ülkenin vatandaşı olmak çok pahalı. Ayrıca ölmekten bahsetmiyorum bile. istiklalde yürürken, havalimanına yolculuk için giderken, okul okumaya maddiyatım yetmezse Suriye topraklarında can verebilirim. Çünkü burada doğdum. Yaşıtlarım Suriye'de ölüyor. Ben de şans eseri hayatıma devam ediyorum. Herkes gibi şehit haberlerine alışmış durumdayım. Güneş doğuyor, birileri tutuklanıyor, birileri ölüyor, biryerde bombalar patlıyor, birileri kandırılıyor, ve ben sıradan hayatıma devam ederken, sağda solda hükümeti eleştirdiğim için vatan haini olarak günü kapatıyorum. Yazıklar olsun...